Дядо оспорва в съда 16 000 лева глоба заради незаконна ракия

Велико Търново Лайф

18-08-2015, 08:57

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Солената санкция му наложиха митниците, делото е вече в Административния съд

Експертиза ще решава дали 82-годишен мъж от великотърновското село Водолей ще плаща люта глоба от 16 000 лв за незаконно произведен домашен алкохол. Това съобщи "Труд". Христо Дончев от месеци води съдебна битка срещу санкцията. Дядото обжалвал драстичното парично наказание на митниците пред Районния съд във Велико Търново, но магистратите го потвърдили. Сега старецът оспорва решението в Административния съд в старата столица.

Христо Дончев се прочу в цялата страна след като митничари и полицаи при съвместна акция открили в мазето му голямо количество ракия. Контролните органи иззели ръждив казан и 1,7 тона складирано питие в дома на дядото. Съставили му наказателно постановление като го обвинили, че е крупен производител на нелегален алкохол.

"Пазех ракията за сватбата на внука си. Написах жалба, в която приложих и поканата за тържеството", сподели Христо Дончев.

Пред втората съдебна инстанция пък беловласият мъж се оправдал, че домашният елексир е отлежал и тъй като е произведен преди години, следва, че и давността за налагане на санкцията е изтекла, разказва "Труд". Заради това магистратите са разпоредили да бъде направена експертиза, която да установи колко годишна е въпросната ракия. Едва след като станат ясни резултатите от анализите, Темида ще се произнесе окончателно дали дядото ще плаща лютата глоба.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)