На пет места в Търново се правят незаконни гонки

Крими

19-08-2015, 15:00

Снимка:

областна дирекция на МВР

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Прокуратурата ще съдейства за строги санкции

Четири-пет места, на които се извършва демонстративно управление на коли и мотори, са изведени от органите на реда, пише radiovelikotarnovo.com. Това съобщи днес директорът на ОДМВР – Велико Търново старши комисар Димитър Машов по време на срещата между полиция и местна власт в борбата срещу гонките на пътя. По думите на Машов още с неговото идване в търновската дирекцията са предприети активни мероприятия по отношение на шофьорите, които проявяват безразсъдство, управляват с високи скорости, след употреба на алкохол и без правоспособност. Вчера е проведена среща и Районна прокуратура – Велико Търново за съвместни действия, с тяхна помощ нарушителите да бъдат санкционирани освен по ЗДвП, но да се вземат мерки и по други нормативни актове. Ст. Комисар Димитър Машов се обърна и към кметовете и кметските наместници да бъдат бдителни и да подават сигнали при провеждане на подобни действия на територията на техните населени места, апелира и към родителите да контролират своите деца. Той е убеден, че обединените действия ще дадат резултат.
От началото на годината до сега са издадени 45 акта за нарушение на общинската наредба за опазване на обществения ред и други 60 за демонстративно управление. Има образувани и голям брой бързи производства, посочи от своя страна началникът на „Охранителна полиция” Стефан Николов. За пример той даде 22-годишен „рецидивист” на пътя, с бял „Нисан”. Младежът е от областния град и има наложени 26 наказателни постановления и 16 известия за глоби по фиш, в момента за него има издадена заповед за отнемане на шофьорската му книжка. Униформените отчетоха, че се наблюдава сериозен ефект от засичането на нарушителите с камери. Чрез шестте мобилни устройства са заснети 5 000 видеоклипове с провинения на водачите, двете стационарни камери са снимали 14 000 клипа, в които Закона за движение по пътищата не се спазва. За територията на цялата област „филмчетата” с нарушители са над 150 000.
Освен в изведените пет места на територията на старата столица в участъци от главния път София – Варна,  на които се правят гонки и дрифтове, се указа, че демонстративно каране се прави и в повечето населени места в община Велико Търново. Удобно място за това са площадите на селата и всяка дълга права. Макар и единични гонки се правят в Килифарево, Присово, Беляковец, Церова кория, Леденик и други. Някъде разговорът с полицаите от районния участък дава ефект, на други места са нужни по-крути мерки, посочват местните управници. Според тях поставянето на камери в тези участъци би дало резултат, но като цяло са нужни законодателни промени относно този вид поведение на пътя, необходимо е съдействие от обществото. Фрапантен пример посочи кметът на Килифарево Димитър Събев. По думите му в този сезон съставните на градчето махали са доста оживени, хората си почиват, празнуват, употребява се алкохол. Някои слизат до градчето пийнали, в друг случай пък баща е изпратил 16-годишния си син с колата, за да му набави още напитки.
Днешната дискусия между полиция и местна власт бе определена като ползотворна. Наболелите въпроси бяха протоколирани, набелязаните мерки също. Предстои да бъде обобщено предложение за превенция на гонките по пътищата в общината, което ще бъде изпратено до вътрешното министерство и народните представители от великотърновски регион.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов