Закриват сметище от 150 дка в Горна Оряховица

Мисия

20-08-2015, 12:09

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Рекултивирането ще струва около 4 млн.лв.

Стартира закриването на сметището на Горна Оряховица и рекултивацията на близо 150 декара, които са затрупани с отпадъци, пише в. „Труд”.

"Преди седмица бе пусната обществена поръчка за избор на проектант за закриването. С изготвения от него проект ще се кандидаства пред ПУДООС за финансиране. Държавата има заделени пари за рекултивиране на стари сметища, което в случая на Горна Оряховица вероятно ще струва 3-4 млн.лв", обясниха от кметството в железничарския град.

От общинската администрация уточниха, че оскъпяването на дейностите е заради голямата площ и заради свлачищни процеси. "Какви мерки за рекултивация ще се предприемат, освен запръстяването, също ще се отразят на цената. Това ще стане ясно при избора на проектанта след около месец. Изготвянето на самите работни проекти е оценено на около 42 000 лв", допълват експертите.

Поетаповното ликвидиране на сметището ще започне след изграждане и пускане в експлоатация на новото Регионално депо за отпадъци, което трябва да е готово до няколко месеца край великотърновското село Шереметя. Сегашното сметище на Горна Оряховица, което е в близост до останките от крепостта Ряховец, трябва да бъде облагородено и да е подходящо за оформяне на туристически обект в региона.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов