Велико Търново редом до София, Пловдив и Бургас по просперитет

Мисия

21-08-2015, 16:30

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Това показа проучване на водеща национална медия

Журналистическо изследване на водещия национален ежедневник „24 часа” отличи просперитета на Велико Търново. Изданието постави старата българска столица редом със София, Варна, Пловдив, Бургас и Стара Загора по напредък за последните четири години.

„Градът под Царевец продължава да привлича туристи и инвестиции, задвижени са нови проекти за реставрация на историческите паметници”, посочва вестникът в броя си от 20 август.

Журналистическият материал е посветен на предстоящите местни избори, тенденциите и очакваните резултати. В проучването е посочено, че великотърновският кмет Даниел Панов се радва на широка подкрепа от своите съграждани, а общинският шеф на БСП Валентин Ламбев надали ще затрудни преизбирането му.

Община Велико Търново е с 45% ръст на усвоени европейски средства, сочат данните от Информационната система за управление и наблюдение на изпълнението по оперативните програми в България. За целия мандат от фондовете на европейския съюз са привлечени над 102 милиона лева. На жител на старата столица се падат по 788 лева, което е над средното ниво за страната от 565 лева. На национално ниво Община Велико Търново попада в Топ 5 по усвояване на европейски средства.

През последните няколко години в старата столица бяха осъществени редица големи проекти – с 33 милиона лева бяха подменени голяма част от канализацията и водопроводите. Над 6 милиона лева бяха вложени в туристически атракции и инфраструктура. Над 12 милиона лева са инвестициите в паркове и зелени системи. Над 10 милиона лева бе спечелена с проект за обновление на онкологичния диспансер. С 40 милиона лева се изгражда и регионално депо за битови отпадъци, макар тази разработка да е общо дело с още пет общини.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов