„Сватба” и „Провиране” – част от ритуалите на Арт резиденция „Старото училище”

Велико Търново Лайф

22-08-2015, 07:00

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Произведенията ще посетят шест големи града като пътуваща изложба

В рамките на седем дни артисти от САЩ, Китай, Испания, Полша и България творят сред природата в Горна Липница по време шестото издание на Арт резиденция „Старото училище”, съобщи Общинско радио. Техните произведения в сферата на живописта, пърформънса, визуалната изкуства и музиката вече са почти готови за закриващата форума изложба, която ще се проведе на 22 август /събота/, съобщи за Общинско радио – Велико Търново Димитър Палов, организатор на събитието.  Той сподели, че интересен пърформънс прави Хъни Янг. Тя е художник от Китай, но живее в Ню Йорк, САЩ. В отговор на темата „ Ритуалното изкуство – време и пространство” тя е подготвила ритуала „Сватба”. Хъни ще се ожени сама за себе си, като по този начин ще събере миналото с бъдещето – сватба на времената. В церемонията ще се включи цялото население на Горна Липница, самата венчавка ще направи кметът на селото, обясни Димитър Палов. Той подчерта, че темата е водила артистите да използват ритуалните техники, които са известни в българските вярвания и магията, като правят паралел с понятията време и пространство в модерната физиката. По думите му друг интересен ритуал представя инсталацията на Пресиана Шишева. Тя е изработила къща от трева и слама под формата на спирала, с два входа. Всички посетители на изложба ще имат възможност да влязат през единия вход на къщата, да оставят по средата вътре това, от което искат да се отърват,  и пречистени да излязат от другата страна. Това много напомня на популярния у нас ритуал „провиране”, посочи Палов.
И тази година съпътстваща проява на Арт резиденцията е детската школа. В нея участват над 18 деца от селото. Тъй като те са на различна възраст,  творят различни неща. Най-малките оцветяват магнити, на които стои надписа Арт резиденция „Старото училище”. Тези сувенири ще отнесат след посещението всички гости на форума. По-големите изписват в двора на училището логото на събитието. В центъра на селото пък най-големите правят български артефакт Розетка от Плиска.
След закриване на проявата произведенията, създадени по време на Арт резиденцията, под формата на пътуваща изложба ще посетят шестте най-големи града в България – София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас и Русе. Според Димитър Палов това ще даде възможност на всички български и чужди граждани – творци, артисти, туристи, изследователи и други, да задълбочат знанията си в сферата на културното наследство и да вземат дейно участие в културния диалог между България и останалите страни.
Проектът за организирането и провеждането на Арт резиденция „Старото училище” – Горна Липница се финансира по програма „Културно наследство и съвременни изкуства” на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Той е на стойност над 36 000 евро и продължителност от 12 месеца.
 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов