Военно-полева кухня ще заработи в подножието на Паметника на свободата

Ще бъдат показани и разказани всички етапи по приготвянето на руски борш в артелен казан

Наред с пресъздаването на военно-историческите събития при връх Шипка, членовете на НД "Традиция" ще поставят акцент и върху характерни моменти от войнишкия бит и култура, върху начина на живот на едно войнишко отделение. Това информират от Областна администрация-Габрово. За целта днес ще се организира руска военно-полева кухня, чиято дейност да бъде показана на присъстващите. Мероприятието представлява още една жива картина, в която гражданите ще могат да разберат повече за порядките на българския опълченец и на руската армия. Ще бъдат показани и разказани всички етапи по приготвянето на руски борш в артелен казан, до прозвучаването на сигнала "сбор за храна". А защо точно руски борш? Защото имено с борш, щи (зеленчукова супа със зеле), каша и сухари е била изхранвана руската войска през 19 век.
„Идеята е хората да се докоснат до атмосферата и ежедневието на войника, до обстановката и начина му на хранене, раздаването на храната и молитвата преди ядене. Това е съпътстваща дейност към възстановката и музея на открито и ще бъде осъществена с доброволния труд на учениците представящи оръжейната експозиция. Те временно ще бъдат преквалифицирани в домакински взвод към полевата кухня. Приготвеният руски борш ще може да се дегустира от всеки желаещ.” – споделят организаторите от НД „Традиция”
С пресъздаването на целия ритуал на войнишко хранене, пред погледите на хиляди хора ще се изгради по-пълна, по-точна и по-реалистична представа за онези трудни дни на война и за живота на войника, сражаващ се за свободата на страната ни, смятат още от дружеството.
Мероприятието се осъществява по идея и с помощта на Национален парк-музей"Шипка-Бузлуджа" и се реализира от НД „Традиция”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов