Балетната академия в Марян представя гала концерт във Велико Търново

В спектакъла ще бъдат представени откъси от класическото балетно наследство

Звезди на българския балет и млади таланти ще излязат тази вечер на сцената на великотърновския театър „Константин Кисимов“ във финалния гала концерт на „Балетна Академия Марян 2015”. В спектакъла ще бъдат представени откъси от класическото балетно наследство - „Баядерка“ по музика на Л. Минкус и „Спящата красавица“ от П.И.Чайковски. Заедно с децата от лятната школа ще танцуват примабалерините на Софийската опера и балет Марта Петкова и Дарина Бедева, Трифон Митев (премиер солист) и Радул Роглев (солист) от националната трупа.

50 деца от Бургас, Варна, София, В. Търново, Г. Оряховица, Димитровград, Елена, Шумен, Пловдив, Русе и Италия участват в тазгодишната лятна балетна школа в Марян. Те са разделени в групи за малки, начинаещи и напреднали и в продължение на две седмици изучават класически балет и характерни танци под ръководството на едни от най-опитните артисти и преподаватели в тази област.

Балетна Академия Марян стартира през август 2011 г. Успехът и ентусиазмът на участвалите деца, артисти и педагози амбицира организаторите – примабалерината Диляна Никифорова и Детски балетен театър „Капка” (Бургас), да превърнат лятната школа в традиция за региона, свързана с ежегодна серия от семинари и спектакли в с.Марян, Елена и В. Търново.

Гала концертът в старата столица е с начален час 19,00 и вход – свободен.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)