Студентите ни във Великобритания плащат обучението си с кредити

Животът

24-08-2015, 08:12

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Около 120 търновски зрелостници ще продължат образованието си в чужбина

90% от българските студенти във Великобритания се възползват от студентски кредити, които покриват изцяло таксите за обучение. Това каза пред "Фокус" - Велико Търново образователният консултант Росица Витанова. Тя поясни, че Англия е една от страните, които предлагат най-добри условия за чуждестранни студенти. 

'Във Великобритания, където както споменах е най-изгодно, може да се вземе заем, който покрива изцяло таксата за обучение. Това е нещо, от което се възползват на 90% българските студенти. Той е нисколихвен. Не е банков заем и се отпуска след подаване на определен комплект с документи. Не се изискват никакви финансови документи за него и сумата на заема може да бъде равна или по-малка от таксата за обучение'', обясни образователният консултант. Тя допълни, че тези заеми се изплащат едва, след като студентът завърши успешно образованието. Освен това се изисква и определен минимум на доходите, които той получава.

''Идеята е, че по време на обучението му студентът и семейството му са максимално облекчени и всъщност започват да плащат таксата едва след като младежът има собствени доходи, което е много удобно. За настаняването, общежитието, учебниците, храна – всичко, което е свързано с живота на студента в чужбина, вариантите са да се разглеждат стипендии, които университетите предлагат. Те не са големи като размер. От 500 до 2000 паунда годишно могат да получават студентите'', каза още Росица Витанова. По думите й, критериите за тях също са различни. Те най-често са обвързани с академичния успех на студента или с някакъв конкретен проект, в който той се включва, като написване на есе или участие в конкурс. ''Някой от тях са автоматични – основават се на това, че си гражданин например на България или на Румъния. Това е нещо, което доста подробно разглеждаме с нашите кандидати и нещо, което понякога определя финалния избор на университета, в който студентът ще започне обучение'', обясни консултантът. Тя допълни, че втората най-предпочитана държава – Холандия, също предлага заем за таксите за обучение, но изискването при връщането му е, кандидатът да работи определени часове. Росица Витанова припомни и, че обучението в Дания е безплатно, както за бакалаври, така и за магистри, и това я нарежда на трето място по предпочитаемост. ''Там, ако студентът работи, по подобие на Холандия, може да получава месечна помощ от датското правителство. Като там сумата обикновено е 600 – 650, 700 евро на месец, в зависимост от комбинацията от различни фактори, но пак е обвързано с това студентът да работи по време на следването си'', каза още Росица Витанова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов