Воден апокалипсис в Троян!

Животът

25-08-2015, 08:08

Снимка:

vchas.net

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Влакът Троян - Левски се блъсна в срутена скала и излезе от релсите

Градът се наводнява при летни дъждове, хората тръпнат в очакване на есенните порои

Къде потънаха парите за дъждоприемните шахти в Троян? Кой разпореди „да се спести“ от проекта за воден цикъл? Кой заложи воден апокалипсис за жителите на града? Кой иска да издави троянци, допускайки при всеки по-проливен дъжд улиците да се превръщат в реки, а домовете на хората в басейни? Тези въпроси си задават жителите на Троян, разказва vchas.net. 

Станало е ясно, че е даден отказ на искане на община Троян да се назначи държавна приемателна комисия за „Интегриран проект за водния цикъл на гр. Троян“.

Общинската администрация вече е известена за това, но гузно мълчи. Няма ги обичайните фанфари, които звучат в местните медии при всяка дума, промълвена от кмета Донка Михайлова. Този отказ е и поредното доказателство, че този проект се изпълнява при пълно безхаберие и е натоварен с безброй нарушения. Казано по-простичко – доста от елементите на водния проект не са изпълнени според изискванията на наредбите.

Шахтите не могат да поемат водата при валежи, каквото е предназначението им – тя се стича по улиците, влиза в дворовете, подкопава основите на къщите, наводнява домовете на хората, съсипва покъщнината им. Кой и защо е допуснал това?

Това е кадър от БНТ, от 2 юли, когато е показана ситуацията след пореден дъжд. Наводнени са над 20 къщи, една е полуразрушена и 6-членно семейства са евакуирани. Наводнени са и селскостопански постройки, наводнено е местно читалище. Хората ужасени разказват как всичко е потънало във вода, как не смеят да влязат в домовете си, как е съсипан животът им, а децата уплашени. От районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ получават десетки сигнали за отводняване на различни места – кв. „Ново село“, кв. „Ливадето“, „Мондешкото“, ул. „акад. Ангел Балевски”, в с. Орешак, ул. „Васил Левски“, и на много други места в града. Причината навсякъде е една – шахтите не могат да поемат падналия валеж.

Отводняването на засегнатите имоти продължава два дни, а кметът дава пространни интервюта за взетите мерки. Пропуска обаче най-същественото – шахтите не са само запушени, те НЕ са изпълнени според заложените параметри по проекта, те НЕ могат да поемат водата. За да бъде приет "водният цикъл" на Троян проблемите трябва да се отстранят. Общата сума на проекта за интергиран воден цикъл на Троян е почти 30 милиона лева, Ако не се отстранят пропуските, за които някой трябва да плати едни много пари допълнително, да разкопае отново целия град, за да подмени съоръженията, то проектът не може да бъде приключен в срок и съществува риск троянци да връщат пари, вместо да получат съвременна ВиК инфраструктура.

 

Дори и държавата да приеме водния цикъл на Троян, въпреки несъвършенствата му, за да спаси вече направените разходи, въпросите не свършват, както и няма да свършат главоболията на троянци. Защото оттук нататък при всеки малко по-обилен дъжд те ще преживяват отново и отново този воден апокалипсис. Кой е изпълнителят на проекта? Кой е строителният надзор, допуснал това? Как са избрани тези изпълнители?

Компетентни ли са били да свърши работата или не? Ако не са били компетентен защо са избрани, с каква цел? В чии джобове или каси са влезли „спестените“ средства? Ще се самосезират ли компетентните органи, за да проверят кой какво е направил или не е направил по водния цикъл на града?

Днес троянци питат още кой ще плаща своеволията на местната управа? Това ли се нарича работа в името на хората? Преди да имаме нужда от лицемерните им усмивки, от цветните им лехички, имаме нужда от честни и почтени управници, истински загрижени за града и жителите му, категорични са троянци, пише vchas.net!



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов