Сватбени обичаи показват в "Етъра"

Мисия

30-08-2015, 12:11

Снимка:

Wikipedia

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сватбени обреди и традиции представят в "Етъра"

Балканският фестивал е посветен на 155-годишнината от обявяването на Габрово за град

С обичая "Кичене на уруглица" от село Бели мел, Монтанско, започва днес вторият ден от балканския фестивал "Сватбата - единство и многообразие", чието осмо издание се състои в архитектурно-етнографския туристически комплекс "Етър". Това съобщиха организаторите от музея, цитирани от БТА.
Ритуалната възстановка ще бъде изпълнена от самодейците от читалище "П. К. Яворов - 1926" в село Бели мел, община Чипровци, област Монтана. Уруглица е сватбено знаме, което се слага на видно мяско в дома на младоженеца, за да видят всички, че в къщата има сватба, обясниха организаторите. Уруглицата може да кичи не всеки, а само невести, чиито родители са живи. Младите жени прикрепват на дълга пръчка бял и червен плат и украсяват знамето с ябълки, цветя и парички. 
Друг интересен обичай, който ще бъде представен днес на Етъра, е сватбен обред на хърцоите от село Ряхово, Русенско. 
Културното дружество "Станко Паунович" от град Панчево, Република Сърбия, ще представи моменти от сватбените обичаи на две живописни и интересни области на Сърбия - Банат и Косово. 
Двудневният фест ще завърши днес следобед с изпълнението на фолклорния ансамбъл "Китка" от село Истибаня, община Виница, Република Македония.
Балканският фестивал, в който габровци и гостите на града видяха осем сватбени обичая от България, Турция, Румъния, Сърбия и Македония, тази година е посветен на 155-годишнината от обявяването на Габрово за град и е подкрепен финансово от общината.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов