Първокурсници от Велико Търново и региона, приети да учат във Великобритания, се събират на първа среща

Животът

31-08-2015, 11:37

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Младите хора ще получат консултация, преди да отпътуват за Острова

Финална ориентация и консултации, дни преди да заминат за обучение на Острова, ще получат утре в залата на хотел „Премиер” във Велико Търново близо 50 първокурсници, приети да учат в британски ВУЗ от тази есен. Срещата се организира в рамките на проекта „Световно образование”, по който пътуват над 50% от обучаващите се на Острова българи. Проектът си партнира с над 100 университета, в които ежегодно от България на обучение пътуват между 1200 и 1500 българи.

По време на срещата във вторник професионални консултанти по обучение в чужбина ще предоставят на бъдещите студенти специализирана информация и съвети какво да направят веднага след пристигането си на Острова.

Всеки първокурсник ще получи личен пакет с формуляри за първоначална регистрация в университетите, телефон за спешна връзка, инструкции за посрещане и настаняване. Кандидатствалите за студентски кредит ще получат и официалните си потвърждения за отпуснатата сума.  
Срещата има и опознавателен характер, тъй като дава възможност за първи път на едно място да се съберат по университети и да се запознаят бъдещите колегите, които ще учат следващите 3 години в един и същ университет в чужбина. Специален гост на събитието е Ива Ангеличева, която точно преди една година започна новия си живот като студент по Музика и Бизнес мениджмънт в Лондон. Тя ще сподели с първокурсниците своя личен опит и ще им даде своите съвети за живота и обучението във Великобритания.

Финална ориентация по „Световно образование“ доказано улеснява първокурсниците в адаптацията към българската студентска общност в чужбина, поради което се провежда във Велико Търново за втора поредна година, а тази година в началото на август бе проведена и среща за ориентация на новите български попълнения в датски и холандски университети. Групата на британските първокурсници е сред най-големите, поради традиционно високия интерес към висшето образование в Обединеното кралство.

Началото на студентската учебна година във Великобритания започва между 16 септември и 7 октомври, в зависимост от учебното заведение, когато се очаква за Острова да отпътуват около 1200 български първокурсници. Половината са консултирани и са избрали своя университет чрез международния проект „Световно образование", съобщават консултантите на фирма „Интеграл“, координатор на проекта в България повече от 10 години. По данни на проекта, до 90% тази година е нараснал броят на кандидатите за обучение в чужбина, които подават документи само в една държава. Останалите 10% са подали документи в две и повече държави. Традиционните европейски комбинации са между дестинации като Великобритания или Германия, с втори избор Холандия или Дания. „Тази тенденция показва все по-голяма информираност, ранен и категоричен избор на българските ученици при решението къде да продължат висшето си образование”, коментират още образователните наблюдатели на „Интеграл”.

За Велико Търново и региона остава устойчивата тенденция близо 120 ученици да продължават образованието си в университет в чужбина. Най-предпочитаните специалности са в областта на Бизнеса и Компютърните технологии, а за поредна година в региона се отчита повишен интерес към програмите, свързани с изкуство – Музика, Фотография, Изобразително изкуство, Актьорско майсторство. Сред по-нетрадиционните специалности тази година за Управление на сигурността, Здравословно хранене, Международни отношения с китайски език. Момичетата имат съвсем лек превес и са 60% от заминаващите от региона тази година,

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)