Ева Паунова пита за бъдещето на българския културен туризъм

Велико Търново Лайф

31-08-2015, 11:42

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Европейската комисия трябва да отговори в рамките на шест седмици

Ева Паунова се обърна към Европейската комисия с въпрос относно плановете на ЕС за координацията на цялостен и интегриран подход към опазването и възстановяването на европейските исторически паметници и обекти. "Как действа планът на Комисията за финансиране на по-нататъшното развитие на устойчив, отговорен и качествен културен туризъм?", попита още евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.
В своето писмено обръщение, Ева Паунова се позова на Венецианската харта за консервация и реставрация на паметниците и културните обекти, която от 1964 година е основният кодекс за опазване и възстановяване на древните сгради. "Тъй като принципите на Хартата са необвързващи от правна гледна точка, разширяване в сектора на културния туризъм не винаги е в съответствие с опазването на древните сгради и обекти на национално ниво", отбеляза българският евродепутат.
Ева Паунова посочи, че консервацията и реставрацията на паметници на
културата са били мощен стимул за подобряването на местното и
регионалното икономическо и социално развитие по време на Седмата рамкова програма на Европейския съюз за научни изследвания и иновации в България. "Културното наследство обаче не присъства сред елементите на осмата рамкова програма, което затруднява постигането на баланс между развитието на културните и творческите сектори от една страна и опазването на културното наследство и историческите паметници от друга."
Европейската комисия е длъжна да отговори на запитването на българския
евродепутат в рамките на шест седмици.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов