Ансамбъл „Сидер войвода” с награда от Закопане

Мисия

01-09-2015, 10:13

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Горнооряховци победиха в категорията „Стилизиран фолклор”

Със „Сребърна брадва” се завърна от Международния фестивал „Златна брадва” в Закопане, Полша Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода”, съобщи Дарик радио. Горнооряховските изпълнители са победители в категория „Стилизиран фолклор”, тъй като в нея журито не присъди първа награда.

14 състава от Европа и Латинска Америка участваха в 47-то издание на фестивала в полския град. Изпълненията им бяха оценявани от хореографи и етнолози от цял свят. Освен голямата надпревара, певиците и музикантите са имали и свои вътрешни състезания. Оркестрантите на ФА „Сидер войвода” станаха първи в надсвирванито и отнесоха "Златната брадва" при музикантите. Гайдарят Тихомир Йорданов пък е втори при индивидуалните изпълнители.

Фестивалът продължи седмица и групите са имали концерти всеки ден. Фолклорният празник завършил с общ концерт, а в последния ден отново имало надпяване и надиграване. Този път обаче гостите се конкурирали с изпълнение на полски песни и танци. С полската песен „Гуро ли, гуро” певиците и танцьорките  на горнооряховския ансамбъл спечелили надпяването, а мъжете отново са първи и в полските танци. Преди успеха си в Закопане ФА „Сидер войвода” се включи и в Международния фестивал в румънския град Търгужил, който е без конкурсен характер.

И в двете си изяви горнооряховчани са били придружавани от румънския журналист Тудор Ангел, който е представител на българското малцинство в Румъния и е съветник на секретаря на румънския парламент. Журналистът е снимал пътуването и ще прави филм за горнооряховския ансамбъл.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов