Община Велико Търново бе отличена за трудовата си и социална политика

Мисия

01-09-2015, 17:39

Снимка:

община велико търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Призванието дойде от КНСБ

Община Велико Търново бе отличена от КНСБ за трудовата и социална политика, която провежда на местно ниво. Признанието дойде по време на форум, организиран от синдикалната организация. Основната тема бе за сътрудничеството между КНСБ и местната власт в три важни направления: стимулиране на колективното трудово договаряне, социално партньорство и насърчаване на младежката заетост.

Синдикалните представители изразиха удовлетворение от факта, че в община Велико Търново са подписани колективни трудови договори в сферата на образованието и здравеопазването. Бе посочено, че Общината е носител на редица национални и регионални награди за успешно и ефективно партньорство със синдикатите, а колективното споразумение в областта на образованието често е давано за пример по време на различни форуми.

Заместник-кметът на старата столица Ганчо Карабаджаков припомни, че кметството успешно реализира проекти за насърчаване на младежката заетост. По програмите десетки млади хора са стажували в общинската администрация, а половината от тях са получили възможност да продължат да работят в различните дирекции, отдели и звена. Положително впечатление остави нивото на безработица в община Велико Търново, което е малко над 4%, или над два пъти по-ниско от средното за страната.

Ганчо Карабаджаков каза още, че отскоро кметът Даниел Панов и представители на ръководството на немската фондация „Ханс Зайдел” обсъждат създаването на образователен център за квалификация по немски образец. При скорошна среща между Даниел Панов и проф. Ханс-Петед Нийдермайер /ръководител на Института за подготовка на млади хора във фондацията/ стана ясно, че Велико Търново може да стане център на подобно учебно заведение. След като разбра, че Общината има свободни сгради и може бързо да осигури подготвени педагози, проф. Нийдермайер отговори, че като директор на Института за подготовка на млади хора към немската фондация „Ханс Зайдел“ е съгласен начинанието да бъде осъществено.

Политиката на Община Велико Търново ще продължи да бъде насочена към привличането на високотехнологични компании, които наемат хора с висока квалификация и експертиза и осигуряват адекватно заплащане и стандарт на живот за своите мениджъри и служители.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)