Чакат 400 декара слънчоглед да узрее, за да покрие борча на длъжник

Животът

02-09-2015, 14:11

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Оказало се, че това е най-ценното, което притежава борчлията

Кредитори чакат 400 декара слънчоглед да узрее, за да го оберат и така да си приберат парите от длъжник, пише в. „Труд”. Реколтата е в местностите Чиликлик и Башконак в землището на горнооряховското село Стрелец. 

До странната сделка се стигнало след като се оказало, че това е най-ценното нещо, което борчлията има. Заради това кредиторите се надяват реколтата да е солидна, за да си възстановят сумата от 35 250 лв.

Частен съдебен изпълнител е обявил добива за публична продан, а мераклиите могат да го огледат до 14 септември. Слънчогледът е засят от великотърновска фирма в два комасирани масива между Стрелец и Драганово. Семената и торовете обаче били взети от друга фирма от старата столица.

Така и не се стигнало до разплащане и кредиторът завел дело и извадил изпълнителен лист. Кандидатите да ожънат 225 дка от маслодайната култура ще трябва да платят и поне 20 250 лв. За други 175 дка, които се намират в съседство, пък е фиксирана начална цена от съдебния изпълнител в размер на 15 000 лв.

Според земеделски производители средният добив в района на този тип култури е около 220 - 270 кг на декар. Търговците пък изкупуват реколтата на място за малко над 400 лв. за тон, допълва в. „Труд”.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов