В Горна Оряховица проектират атракционен комплекс, музей, културен център и галерия

Мисия

04-09-2015, 11:30

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Общината ще кандидатства за финансиране по INTERREG V-A Румъния – България 2014-2020

Община Горна Оряховица подготвя четири проекта за кандидатстване по първата покана за набиране на проекто-предложения за INTERREG V-A Румъния – България 2014-2020.
По приоритетна ос 1 „Добре свързан регион” се подготвя проектно предложение за реконструкция и модернизиране на пътен участък от Републикански път III-514 (ул. Св. Княз Борис І), който свързва Летище Горна Оряховица с Икономическата зона и Централната градска част. Проектът се изработва в партньорство с гр. Александрия, главен град на окръг Телеорман. По приоритетна ос 2 „Зелен Регион”, Общината подготвя две проектни предложения, с които се цели повишаването на туристическия потенциал на Горна Оряховица.
В рамките на първия проект се предвижда реконструкция, преустройство и модернизация на Младежкия дом в културен център, музей и галерия. На първия етаж ще се помещава музейната част, която включва: туристически информационен център с офис посетители и вътрешен офис, мини кино с 5 D ефекти – до 12 места, магазини за сувенири и обслужващи помещения с различни експозиции. На втория етаж ще се помещава постоянната галерия, библиотека с читалня, изложбен архив, научен архив и мултимедийна зала. В новата постройка ще се помещава многофункционална зала с капацитет 140-180 места. Към залата се предвижда сцена с две странични сцени, задна сцена и авансцена. Над сцената ще се  проектира кафе – „Скай”, което ще се използва за различни културни прояви, като: кафе – театър, моно – спектакли, литературни четения и др.
Във второто проектно предложение се предвижда изграждане на рекреационен и атракционен комплекс в близост до местност „Божур поляна”. Комплексът ще пресъздава историята на Сарматско море, според която Горна Оряховица с местността „Божур Поляна” и „Камъка” са били дъното на някогашното Сарматско море. Ще бъде изграден атракцион с пластики от камък и дърво, които ще пресъздаде обитателите на дъното и те ще бъдат разположени на открито пред които ще има информационни табла и карти, а най-голямата от тях ще представлява легнал дракон, на чийто гръб с привързани въжета ще има акостирал стар кораб с няколко души екипаж. От кораба ще се стреля с дървени лъкове и пушки, ще има възможността да се хвърля гюлле, да се правят снимки с пиратски костюми и др.  Като част от този туристически продукт, са предвидени и кътове за деца – въжен тунел или „тунелът на пиратите”, с всички необходими условия за безопасна среда. Атракционът е извън защитената местност и няма да се отрази по никакъв начин на божурите. За пълноценното обслужване на посетителите на атракциона ще бъде изградена сграда – Туристическа спалня със столова, с капацитет до 20 места. Партньори по тази приоритетна ос са: Община Рошиоре де Веде и Община Слатина.
По приоритетна ос 3 „Безопасен регион”, Община Горна Оряховица в партньорство с Асоциация ОЛТ – Румъния подготвя проектно предложение, което ще включва изграждане на Интегрирана система за мониторинг на околната среда, рано откриване и превенция от природни бедствия. Тази комплексна система ще се състои от информационна система, интегрирана система за ранно откриване на горски пожари, интегрирана система за мониторинг на параметрите от околната среда, мобилна станция за измерването качеството на въздуха и оборудване на Кризисен щаб към Общината за координиране на действията и съвместна реакция при кризисни ситуации с останалите институции.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов