В Свищов осигуряват временна заетост на младежи

Ще получават дневна стипендия в размер на 10 лева

60 младежи от Община Свищов ще бъдат включени в европейски проект за временна заетост. Това каза в интервю за радио „Фокус” Стоян Парашкевов, директор Дирекция ''Управление на проекти и европейски оси'' в крайдунавската община. Срокът за изпълнение е 15 месеца, като проектът е изцяло финансиран по Оперативна програма ''Развитие на човешките ресурси'', за периода  2014-2020 година.
Общата стойност е малко над 350 хил. лева.

"По него могат да кандидатстват младежи на възраст от 15 до 29 години, които да са трайно безработни и нерегистрирани в Бюрата по труда. Целта ни е те да бъдат обучени по четири различни специалности и след това да бъдат наети на работа”, обясни още Стоян Парашкевов. Той допълни, че няма критерии за образованието на младите хора. Освен това се предвижда да бъдат ангажирани 45 човека от малките населени места на територията на Община Свищов и само 15 човека от града.

"След регистрирането на тези младежи те ще бъдат обучени. По време на обучението те ще получават дневна стипендия в размер на 10 лв., а за младежите от селата се заплаща и транспорта в размер на 5 лв. След успешното провеждане на обучението, те ще получат сертификат, след което ще бъдат наети на работа. Като ние предвиждаме проектно увеличение на бюджета минималната работна заплата. Тоест те ще получават възнаграждение, което е по-високо от минималната работна заплата и ще им се изплащат осигуровки на 100 %. Ще имат право на болничен и отпуск”, обясни още Стоян Парашкевов.

Професиите, които са заложени в програмата са четири - „Еколог“, „Охранител“, „Организатор на спортни прояви и първенства“ и „Офис-секретар“. Самата ангажираност, като работа по специалността, е за шест месеца. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов