Магарешки каручки се състезаваха в Гурково

Животът

06-09-2015, 08:54

Снимка:

Grabo.bg

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

В подбалканското градче е открит и първия Музей на магарето

Уникалното за цял свят биорали се проведе в Гурково за 30-ти път, разказа "Труд".

На 5-ти септември на стадиона в подбалканското градче се събраха най-бързите магарета в региона, за да премерят сили в спринта на една обиколка.

Участниците спореха и за награди в атрактивните дисциплини като теглене на каручки, магарофутбол и гола кушия.

Сред ВИП гостите бе и евродепутатът - социалист Момчил Неков, който се снима специално с участника, носещ любимия му номер 15.

Победител тази година в комплексното класиране стана магарицата Пенка, която, въпреки че носеше фаталният номер 13 успя да победи общо 13 екипажа и да донесе голямата награда на своя собственик Росен Петров. 24-годишния младеж участва вече няколко пъти в биоралито и за втори път се окичи със златния медал.

Необичайното, но много атрактивно състезания по традиция събра хиляди почитатели на дългоухите спринтьори. Наградите за победителите и тази година бяха екзотични, но полезни-чувал със зърно, бали слама, люцерна "на корем", кубик дървен материал и т. н. Победителят в генералното класиране пък грабна награда от 300 лева. Надпреварата и тази година завърши с коронясване на Мис Магарица и Мистър Марко.

Регламентът изискваше каручките да са с четири колела и да са украсени и тунинговани, магаретата да са изкъпани, сресани, парфюмирани и украсени.

Не се допускаше употребата на допинг от рода на люти чушки, конски мухи и други стимуланти, категорични бяха съдиите. Няколко екипажа пък бяха заплашени с дисквалификация, защото биеха с пръчка добичетата.

Организаторите изрично уточниха, че не толерират никаква магарешка дискриминация. Така на стадиона в Гурково бяха допускани, както големи, така и по-малки дългоухи участници, полът също нямаше значение, както и сексуалната ориентация, уточниха организаторите. 

Водещ на събитието бе шоуменът Венци Мартинов, който умело коментираше атрактивните дисциплини.

Идеята за необичайната надпревара се ражда през 1971 г. в една квартира в София, където трима студенти от Гурково - Стоян Богданов, Иван Рунтев и Илия Тодоров решили да стигнат с каруци в Париж. Вместо това обаче организирали в Гурково първото в света магарешко рали.

В подбалаканския град е разкрит и първия в Европа музей на магарето.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов