На Малка Богородица осветиха Центъра за настаняване от семеен тип в Горна Оряховица

Мисия

08-09-2015, 17:46

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

12 специалисти се грижат за децата и младежите

Пано с изображение на богинята Диана подари заместник-кметът Йорданка Кушева на директора на Центъра за настаняване от семеен тип на деца/младежи с увреждания Павлина Бакалова. Подаръкът от ръководството на Община Горна Оряховица бе по повод освещаване на сградата на ЦНСТ. „Идеята за това благородно дело се роди спонтанно. Изминава вече втора година от създаване на Центъра и независимо, че на откриването присъства духовно лице, преценихме, че според каноните на нашата религия важно е да се направи освещаване на сградата и това да стане на свят ден. Затова избрахме деня на Рождество Богородично - един от трите големи празника в Източноправославния календар, посветени на Богородица, закрилница на семейството”, сподели директорът на ЦНСТ Павлина Бакалова.

„Чудесно е, че избрахте този празник за освещаване на Центъра за настаняване от семеен тип, като нова услуга за Общината, която благодарение на усилията на екипа му и на експертите от общинска администрация, е на много добро ниво, каза заместник-кметът Йорданка Кушева и подари на Центъра пано с изображение на богинята Диана. „Нека Диана ви закриля, да бъде войнстваща спрямо всичко негативно и да бъде закрилник, както е според вярванията на всичко положително и добро, на всичко което с воля и мъдрост успява да покори хората, които са добронамерени”, пожела на екипа на Центъра и на потребителите заместник-кметът.

Ритуалът бе извършено от отец Зоран Мамучевски. След освещаването на сградата отец Зоран постави с благороден елей кръстно знамение на стените и над вратите в сградата. „Нека тези, които минават под тях да бъдат с чисти сърца, добри намерения и много любов в сърцата си, защото влизайки тук и виждайки тези хора, които имат нуждата от нашата любов, човек може да се замисли какво дава и какво ще остави след себе си”, каза отец Зоран.

На празника, заедно с екипа на Центъра присъстваха и директорът на дирекция „Хуманитарни дейности и международни връзки” Милена Николова, експерти от дирекцията, както и директорите на социални услуги, предоставяни в Община Горна Оряховица.

Социалната услуга Център за настаняване от семеен тип на деца/младежи с увреждания е разкрита преди две години. Към момента резидентната грижа, предоставяна в Центъра, задоволява основните жизнени потребности на 11 деца и младежи с увреждания от храна, подслон и сигурност, като осигурява условия за тяхното надграждане. Дава възможност за равен достъп на децата до образователни, културни и спортни институции и места. В Центъра се предоставят адекватни услуги за постигане на максимална самостоятелност в ежедневието, грижа и занимания за формиране и развитие на хигиенни навици и умения за общуване. За децата и младежите се грижи обучен екип от 12 служители. Осигурена е безопасна и сигурна среда за живеене. Имат гарантиран достъп до специализирани здравни и социални услуги в общността. Посещават ПУ „Теодосий Търновски” във Велико Търново и ПУ „Иван Вазов” в Ново село, както и дневните центрове в Горна Оряховица. Свободното време на децата и младежите е организирано със занимателни и образователни програми.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)