Крепостта Ряховец получи статут на недвижима културна ценност с национално значение

Мисия

08-09-2015, 17:55

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

bladoevgradutre

Всичко от Автора

След 25 години това лято вървяха разкопки с 20 000 лв. финансиране

Крепостта Ряховец вече е недвижима културна ценност с национално значение. Статутът й е определен със заповед на Министъра на културата Вежди Рашидов, която вече е получена в Община Горна Оряховица. В заповедта на Министъра е определен режимът за опазване на недвижимата културна ценност и са регламентирани са границите й. Заповедта ще бъде вписана и Националния регистър на недвижимите културни ценности към Националния институт за недвижимо културно наследство.

Получаването на статут на национален обект и реализирането на проекта за рекултивиране на сметището, намиращо се в близост до крепостта, дава възможност за кандидатстване по различни програми за доразкриване, доизграждане и доразвиване на това значимо културно наследство.

Началото на първите редовни археологически разкопки на крепостта е поставено през 1985 г. и продължават до 1991 г. Те се провеждат под ръководството на Йордан Алексиев, Иван Бъчваров и Хитко Вачев. Крепостта Ряховец е в начален етап на археологическо проучване, но разкритите тогава елементи на крепостната система, сгради и съоръжения подсказват голям научен, културно-исторически и експозиционен потенциал.

25 години по-късно, през това лято отново бяха направени редовни археологически разкопки на крепостта, които продължиха около месец. Финансовите средства в размер на 20 000 лв. бяха осигурени изцяло от Община Горна Оряховица. Разкопките се проведоха от специализиран екип археолози с научен ръководител Илиян Петракиев от Регионален исторически музей – Велико Търново, зам.-ръководител Мая Иванова от Исторически музей – Горна Оряховица и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев. Основните цели на археологическото изследване през тази година бяха да се изясни стратиграфията на културните пластове в пространството между северната и главната порта на крепостта. Проучванията показаха, че няма крепост от подобен мащаб като Ряховец в района на Търново. Тя е била основната база на средновековната българска армия. Проучването на тракийския пласт на крепостта пък показва, че е възможно, това е да е центърът на тракийската диаспора в региона. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов