Търновци излизат в подкрепа на семейството на Вероника Здравкова преди делото срещу убиеца и

Крими

09-09-2015, 08:52

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Съдебното заседание е насрочено за 14-ти и 15-ти септември

Състуденти, приятели, роднини и близки на семейството на Вероника Здравкова, зверски убита от рома Илиян Здравков в района на жп гарата във Велико Търново през март тази година, се обединяват и организират мирен протест в защита на семейството на красавицата минути преди делото срещу убиеца и. Делото във Великотърновския окръжен съд е насрочено за 14 септември от 10 часа, но шествието ще се състои час преди това.

Първата братовчедка на Вероника, Галина Крумова, даде стар на онлайн петиция в интернет за отпадане на съкратеното производство от родното законодателство, с което, при признаване на вина, убийците си спестяват тежките присъди. Галя и Вероника са били изключително близки и братовчедката излезе с трогателен анализ на ситуацията в страната ни, довела до загубата на красивата студентка.

„На нейно място можеше да бъде всеки един от нас. На 28 февруари 2015 г. Вероника изчезва. На 3 март 2015 г. във водите на река Янтра е намерено тялото на убитата студентка. За извършител на жестокото убийство е представен криминално проявеният рецидивист Илиян Красимиров Здравков.” – страда Галина Крумова, припомняйки тъжната крими статистика. И припомня думите на адвоката на убиеца – адвокат Кирил Станчев, който потвърждава, че към момента на извършване на убийството извергът Илиян Здравкове трябвало да бъде в затвора. „Ако един свободно разхождащ се рецидивист беше, където му е мястото, а именно – в затвора, и определени лица си бяха свършили работата ,както трябва, Вероника щеше да е жива. Извършителят на престъплението сигурно всяка вечер заспива спокойно, защото той няма сърце, няма душа, няма чувства, няма съвест ..... Той няма нищо. А вие, вие, които сте виновни той да се разхожда свободно и да набелязва и напада жертвите си, вие спите ли спокойно? Защото ние, близките на Вероника, не спим, а се питаме: дали и този път обвиненият в убийството на Вероника Илиян Здравков, който има седем присъди зад гърба си, ще се измъкне с по-лека присъда? Дали съдът ще гледа и това дело – за убийство, по съкратената процедура и ще намали присъдата му с 1/3? Дали съдът пак ще му повярва и приеме като смекчаващи вината обстоятелства неговите признания, съжаления, разкаяния? Останал ли е някой неубеден, че лицето Илиян Красимиров Здравков се е превърнал в опасен рецидивист за обществото и не подлежи на превъзпитание?” – пита с нестихваща болка братовчедката на убитата красавица Вероника – Галина Крумова.

Заседанието на Окръжен съд – Велико Търново е с начален час 10 ч. на 14 септември.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)