За четвърти път Нощ на Самоводската чаршия

Велико Търново Лайф

09-09-2015, 14:15

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Събитието дава старт на отбелязването на 107 г. от Независимостта

На 19 септември 2015 г. за четвърти път ще се проведе Нощ на Самоводската чаршия. Събитието се организира от Общинската агенция по туризъм „Цареевград Търнов“ и ще даде началото на програмата на община Велико Търново за отбелязване на 107-та годишнина от обявяване независимостта на България. Празникът на Улицата на занаятите ще бъде с етно и ретро привкус и ще покаже съчетанието на минало и настояще в занаятите, традициите, музиката и съвременното изкуство. От 11,00 часа майсторите на чаршията ще превърнат своите работилници в училище по занаяти за деца и възрастни и ще показват съхранените от тях стари технологии на всички желаещи жители и гости на старата столица. Заниманията ще са до 16,00 ч., а час по-късно ще бъдат връчени свидетелствата за чираци на децата минали през Лятното училище на чаршията. 

Същинската Нощ на Самоводската чаршия ще продължи от 18,00 до 23,00 часа. Вечерта ще започне с ревю на автентични носии от колекциите на Ангел Низамски (София) и Петър Георгиев (Долна Оряховица). В дефилето ще могат да се видят над 60 женски и детски костюма от всички етнографски области на страната, част някои на повече от 130 години. Литаци от Трънския и Брезнишки край, саи от Кюстендилско, сукмани от Самоковско, Шоплука, Сливенския, Ямболския, Старозагорския край, костюми от Добруджа, Скопска Блатия, Източните Родопи, Видинско, Троянско, Ловешко, Тракия и традиционни облека от региона ще покажат красотата и магията на българските народни носии. Как са правени уникалните шевици, колани и украси на дрехите ще демонстрират членовете на    Работилница „Седянка“. В 20,00 часа ще започне концерт  на новото явление в българската музикална култура група ETNOTIX, която съчетава дамски квартет от гъдулки, перкуси, вокал и соло китара.

В съботната вечер Улицата на занаятите ще бъде осветена от факли и фенери, всичките 16 работилници ще бъдат отворени, а майсторите ще демонстрират своите умения на любопитните посетители. Свое място ще имат и занимаващите се с приложни изкуства, които ще покажат на Самоводската чаршия авторски бижута и аксесоари. Празникът ще бъде допълнен  с арт инсталации и ретро фото  а в заведенията  ще се предлагат десерти по стари търновски рецепти.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов