Над 3000 ученици тръгват на училище на 15 септември в горнооряховските училища

Мисия

10-09-2015, 08:13

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Първолаците са намалели с 30 спрямо миналата година

3 053 ученици ще влязат на 15 септември в общинските училища в Община Горна Оряховица. За първи път училищния праг ще прекрачат 363 първокласници. Те ще се обучават в 18 паралелки, от които 13 в общинския център. Тази година, броят на първолачетата е намалял с 30, спрямо предходната.

В общообразователните училища се очаква в първия учебен ден да влязат 2 975 ученици. Те ще се обучават общо в 149 паралелки. Учениците са с 55 по-малко в сравнение с официалните данни от предходната учебна година.

Маломерните паралелки в общинските училища се очаква да бъдат 31, с 3 повече от предходната година, а слетите ще са 8, при 6 за предходната учебна година. В две от общинските училища – ОУ „Елин Пелин” в Първомайци и ОУ „Отец Паисий” в Писарево се очакват по-малко от 80 ученици. Съгласно нормативната уредба тези две училища задължително трябва да бъдат дофинансирани от общинския бюджет, като до края на финансовата 2015 г. са осигурени 10 418 лв.

В 5 от общинските училища са разкрити групи за задължителна предучилищна подготовка на 5 и 6-годишни преди постъпването им в първи клас. Групи за предучилищна подготовка има в СОУ „Вичо Грънчаров”, ОУ „Иван Вазов”, ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, ОУ „Паисий Хилендарски” и ОУ „Климент Охридски” – с. Драганово. Очакваните в тях деца към момента са 95. 31 от тях са 5-годишни и 64 6-годишни. Общинските детски градини се очаква да обучават 638 деца в задължителна предучилищна подготовка, съответно 311 5-годишни и 327 6-годишни.

Общият брой на децата в общинските детски градини се очаква да бъде 1 342 в 53 групи, от които 37 в 2 яслени групи.

Посочените данни са към края на месец август, но те постоянно се променят.

Във всички общински училища и детски градини в Община Горна Оряховица са доставени безплатните учебници и учебни помагала, както и задължителната училищна документация.

Три от основните училища на територията на общината са средищни – в селата Драганово, Върбица и Поликраище, където е осигурен транспорт за пътуващите ученици.

Непосредствено преди началото на учебните занятия ще бъдат извършени и проверки от РЗИ относно готовността на училищата за провеждането на нормален учебен процес.

Преди началото на учебната година се подновява и маркировката на пешеходните пътеки в близост до училищата, както и пътните знаци. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов