Предоставиха терени на община Горна Оряховица в близост до литището

Планират строеж на интермодален терминал между летището и близката жп площадка

Министерство на отбраната е предоставило за стопанисване терени в непосредствена близост до летище Горна Оряховица. Това информира за радио ''Фокус'' инж. Клавдия Ганчева, народен представител от ПП ГЕРБ от област Велико Търново.

Терените са с обща площ 365 дка, застроени с 59 сгради. Одобрена е промяната на общия устройствен план на Горна Оряховица, с която тези терени се включва в строителните граници на града и се променя предназначението им от имот за специални нужди в терен с отреждане за смесена многофункционална зона.

''Идеята е имотът да се раздели на парцели за нуждите на бъдещи инвеститори, за развитие на малки и средни производства, изграждане на складове, търговски и офис помещения'', посочи инж. Ганчева. Тя допълни, че на терените ще бъдат обособени паркинги и зелени площи за отдих на работещите. Народният представител заяви, че през новия парламентарен сезон ще съдейства за обособяване на интермодален терминал между летището и близката контейнерна жп площадка, както е заложено в областната стратегия за развитие. По думите и това ще подпомогне карго полетите.

Инж. Клавдия Ганчева припомни, че летище Горна Оряховица се намира в Централна северна България и е на равни разстояния от София, Пловдив, Варна и Бургас, както и от Стара Загора, Русе и Плевен. Обектът се намира на 10 км. от Велико Търново и само на 2-3 км. от жп гара Горна Оряховица, която е възлова за страната и е свръзка с международни линии. Летището е до главни пътни артерии София – Варна и Свиленград – Русе.

''От друга страна съществува възможност за подобряване на летищната инфраструктура. Всичко това и възраждането на летището ще даде тласък на икономическото развитие на Великотърновска област'', заяви инж. Клавдия Ганчева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов