Продължават консултациите около увеличаването на учителскатите заплати

На среща с министъра на финансите и образованието са доуточнявани параметрите на увеличението

30% от жените учители са на възраст между 55 и 60 години. Това каза в интервю за радио ''Фокус'' Антоанета Андреева, член на Изпълнителния съвет на Синдиката на българските учители във Велико Търново. Тя посочи, че не е малък и процентът на мъжете учители между 50 и 60 години. Голяма част от българските преподаватели са именно в тази възрастова група. По думите й затова и в някой по-нови специалности, като например чужди езици и компютърни, има недостиг на учители. По думите на Антоанета Андреева това се дължи предимно на ниското заплащане на труда. Тя поясни, че стартовата заплата на един млад учител е 530 лева. ''Съгласете се, че ако в едно малко населено място, в едно малко училище, това би било приемливо, то в един град като Велико Търново, като София това е твърде неприемлива сума'', заяви Андреева.

Средната учителска заплата за страната към момента е 799 лева. Тя посочи, че в по-голямата част от малките училища, учителите работят с стартови заплати - 530 лева за младши учител и 555 лева за старши учител. По думите й, ниското заплащане е сред основните причини за демотивиране на младите хора да се ориентират към учителската професия.

''Ние смятаме, че ниското заплащане трябва да бъде преодоляване поетапно. Това е отговорност и задължение на цялото общество. Ние много се надяваме, че от 1-ви октомври тази година, така както беше обещавано от министър-председателя, от Министерството на образованието, учителските заплати ще бъдат увеличени и то нееднократно, като някакъв вид бонус, а и за вбъдеще'', допълни Антоанета Андреева.

Тя съобщи, че разговорите в тази насока продължават. Тези дни е проведена среща на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева и на председателя на КНСБ Пламен Димитров с министъра на образованието и с министъра на финансите. На срещата са доуточнявани параметрите на увеличението на заплатите. От Синдиката са поискали стартовата заплата за един младши учител да достигне 600 лева.

''Дано това да се осъществи и да бъде един мотив младите хора наистина да потърсят реализация в образованието, като учители'', допълни Андреева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов