Малки и големи се надпяваха и надиграваха в Поликраище /снимки/

Велико Търново Лайф

12-09-2015, 16:57

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Гостите похапнаха 60 литра градинарска чорба

И тази година в средата на септември Поликраище бе домакин на ІХ Общински празник на плодородието. Заради лошото време, изложбата на земеделска продукция бе подредена във фоайето на НЧ „Развитие-1884” в селото. Там земеделските стопани бяха подредили пъстро изложение с есенни дарове от градините си.

В страни от изложбата, в импровизирана кухня, още от рано сутринта в 60-литров казан къкреше традиционна градинарска чорба. И тази година подготовката й бе поверена на майстор Иван Байчев и помощникът му Тодор Кушев. В големия нов казан, подарък от кмета инж. Добромир Добрев, се варяха карфиол, моркови, целина, картофи, зелен боб, чушки, домати, люти шипки и дребни макарони. Майстор Иван Байчев е от Поликраище, но живее в Будапеща. Всяка година обаче още през пролетта си идва в родното село. За празника на плодородието пък, неговите съселяни му поверяват голямата отговорност по приготвянето на чорбата. Майстор Иван готви по традиционна рецепта, която в никакъв случай не издава. На унгарски на гозбата й казват „Кертес левеш”, но на български си е градинарска, или както местните се шегуват - „Байчев чорба”. Все пак майстор Иван Байчев, споделя че тайната на хубавата чорба се крие в това да е гореща, да е люта и да има кой да я хвали.

Гостите на празника се повеселиха и с изпълненията на местни и гостуващи фолклорни състави и изпълнители.

Празника в Поликраище уважиха кметът на Общината инж. Добромир Добрев и заместник – кметът Йорданка Кушева, кметът на Поликраище Марин Тодоранов, които разгледа изложението на земеделска продукция и аплодира изпълненията на самодейците. Домакините получиха поздравителен адрес от народния представител инж. Клавдия Григорова – Ганчева.

Всички земеделски производители, показали стоката си на изложбата, както и изпълнителите получиха грамоти и сувенири.

Организатори на празника „Ден година храни” са Община Горна Оряховица, кметство Поликраище и настоятелството на НЧ „Развитие-1884” в селото. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов