Инвестиции за над 36 млн. лв. е реализирала Община Горна Оряховица от началото на мандата

Мисия

17-09-2015, 18:48

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

26 млн.лв. са по Европейски програми

Инвестиции за над 36 млн. лв. е реализирала Община Горна Оряховица от началото на мандата. От тях 26 000 000 лв. са привлечени по различни Европейски програми и проекти. Проектите са в различни сфери на територията на цялата община. Най-мащабния проект е „Изграждане на канализация и доизграждане на водопровод с. Първомайци”, който се финансира по ОП „Околна среда 2007 – 2013”. Стойността му е близо 13 млн. лв., обяви на пресконференция днес кметът на Общината инж. Добромир Добрев. На заключителната среща с медиите, на която бе отчетено извършеното през мандата, присъстваха и председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов и заместник-кметовете Николай Георгиев, Йорданка Кушева и Деница Коева.

Инвестициите от началото на мандата, без финансирания от ЕС са се увеличили близо 3 пъти. Ако през 2011 г. те са били малко над 810 хил. лв. сега са над 2,2 млн. лв. Общо за мандата сумата на инвестициите е 9,6 млн. лв. - това са средствата от целевата субсидия за капиталови разходи, целеви трансфери от ПУДООС, от правителството, преходни остатъци, приватизация. От началото на мандата са завишени също средствата за образование в частта за местни дейности-детски градини, Общински детски комплекс, столове. През 2011 г. те са били малко над 760 хил. лв. а през 2015 г. те вече са 1 070 000 лв. Близо два пъти са се увеличили и средствата за социални услуги местни дейности-пенсионерски клубове, домашен социален патронаж, личен асистент. От 415 хил. в началото на мандата на близо 730 хил. лв. през 2015 г. Двукратно са нараснали и средствата в подкрепа на талантливи и даровити деца, организациите на хора с увреждания и финансиране на двойките с репродуктивни проблеми – от 20 хил. лв. през 2011 г. на близо 40 хил. в края на мандата. Близо два пъти са увеличени и средствата за култура - от 250 хил. в началото на мандата на близо 450 хил. лв. през 2015 г. Средствата за подпомагане на спорт са завишени почти трикратно – от 440 хил. лв. в началото на мандата, на близо 1, 3 млн. лв. през 2015 г.

Всички тези средства са от местни приходи, чиято събираемост от началото на мандата е значително подобрена. В дирекция „Местни данъци и такси” е въведен нов софтуерен продукт със значително по-високи контролни функции. Предприети бяха и мерки за принудително събиране на просрочените публични задължения. За улеснение на данъкоплатците от 2013 г. в Дирекцията се използват 2 бр. ПОС устройства, а постъпилите плащания по тях са в размер на близо 80 хил. лв. През 2014 г. са отворени касови салони и в четирите големи кметства в общината-Долна Оряховица, Драганово, Първомайци и Поликраище. За плащане на местните данъци и такси данъкоплатците могат да ползват и системите Easypay и ePay. От 2015 г. Местните данъци могат да се плащат и в Български пощи и банка ДСК. До сега постъпленията в дирекцията чрез външни посредници е близо 70 хил. лв.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)