През октомври започва обследването на 14 блока по Националната програма за саниране

Мисия

18-09-2015, 06:00

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Догодина стартира програма за саниране и на тухлени кооперации

През месец октомври започва обследването на 14 блока в Горна Оряховица по Националната програма за енергийна ефективност. В началото на септември са сключени рамкови споразумения с потенциалните изпълнители. Споразуменията са по две обособени позиции-за изготвяне на обследване и установяване на техническите характеристики и за изготвяне и обследване на енергийната ефективност. Следващата стъпка е да бъдат разпратени покани за сключване на конкретните договори. Поканите ще бъдат публикувани на сайта на Общината в раздел „Профил на купувача”. Потенциалните изпълнители ще имат 10 календарни дни да представят офертите си. След този срок ще бъде назначена комисия, която ще разгледа и класира офертите. След класирането се сключват и конкретните договори за Сдруженията на собствениците, т.е. коя фирма на кое Сдружение ще прави обследване. Самите дейности по техническото и енергийно обследване се очаква да започнат през октомври. Срокът за изпълнение за всяко сдружение е 90 календарни дни. След това ще бъдат изготвени паспорти на сградите, а в началото на следващата година ще започнат и процедурите за възлагане на строителството.

В Горна Оряховица Сдруженията на собствениците, сключили договор с финансиращата банка са 13, а жилищните сгради са 14, тъй като в едно от сдруженията влизат два блока. Подготвя се и документацията на още едно сдружение.

Според указанията на Министерството на регионалното развитие, документи от сдружения ще се приемат до изчерпване на лимита по Националната програма за енергийна ефективност. При първоначалния старт на програмата, можеха да кандидатстват сдружения с минимум 36 апартамента и 100 % съгласие на собствениците. След промяна в указанията на програмата, сдруженията могат да кандидатстват и при 5 % несъгласие на собствениците.

През 2016 г. ще стартира и оперативна програма, по която за саниране ще могат да кандидатстват и тухлени блокове и сдружения до 32 апартамента. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов