Инж. Добромир Добрев подписа договор за социален проект на стойност от половин милион лева

Мисия

18-09-2015, 07:19

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проектът ще обхване 90 човека в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания

Договор за изпълнение на нов социален проект „Осигуряване на независим живот в Община Горна Оряховица” подписа кметът инж. Добромир Добрев. Проектът ще се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020”, а общият размер на отпуснатата безвъзмездна финансова помощ възлиза на 499 968 лв. Целта на проекта е да се подобри качеството на живот на възрастните хора и хората с увреждания и да се преодолеят последиците от социалното изключване и бедността. Това оповестиха кметът инж. Добромир Добрев и заместник-кметът Йорданка Кушева.

Новият социален проект ще обхване 90 човека в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания. Те ще получат устойчиви, комплексни грижи, както и психологическа подкрепа, консултиране, социални услуги (домашен помощник и личен асистент) и здравна помощ, според индивидуалните потребности на хората. В рамките на проекта ще се осигури заетост и доходи на 48 души, които ще предоставят услуги на потребителите.

Подписан бе и договор между кмета на Общината инж. Добромир Добрев и Фонд „Социална закрила” за Обществена трапезария за самотно живеещи лица и семейства. Стойността на договорените средства е в размер на 6 624 лв. Новото при тази обществена трапезария е, че е увеличен броя на потребителите от 30 на 45 самотно живеещи лица и семейства с минимални пенсии. Всеки ден те ще получават топъл обяд. Обществената трапезария ще отвори врати на 1 октомври. Услугата е с продължителност до 31 декември 2015 г. Заявления ще се приемат от 17 до 25 септември включително в кухненската база на Домашен социален патронаж в Горна Оряховица.

Инж. Добромир Добрев бе първият градоначалник депозирал съгласие в Агенцията за социално подпомагане за партньорство по проект „Приеми ме 2015”. Проектът ще се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020”. Той допълва и надгражда досега действащия проект „Приеми ме”, който допринесе в национален мащаб на нов подход при предоставяне на услугата „приемна грижа”, както и за разширяване на възможностите за развитие на услугата по децентрализиран начин. Проект „Приеми ме 2015” ще бъде реализиран на територията на цялата страна и ще приключи през 2018 г. Община Горна Оряховица получи покана за партньорство с Агенцията за социално подпомагане, за добрата си работа по сега действащия проект за приемната грижа. От началото му в Общината има утвърдени 10 приемни семейства, в които са били настанени 19 деца. Осем деца са осиновени, а три са върнати в биологичните им семейства. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов