Лина Ковачева: "Директорът на театъра трябва да си отиде – мирно и тихо.”

Животът

18-09-2015, 13:04

Снимка:

МДТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Почетната гражданка на Велико Търново отбелязва 60 години на сцената

„Болката е голяма. Това е една институция, която сме я градили толкова много години. Ние бяхме на европейско ниво, нямаше значение къде играем - дали в Джюлюница или в Будапеща. Играхме навсякъде. Но това е минало. Какво е положение сега? Много е зле и това се знае вече от цяла година. А причината е една единствена - назначението на директора Христофор Йонов”. Това сподели пред Общинско радио Велико Търново една от емблемите на Музикално-драматичен театър "Константин  Кисимов" Лина Ковачева по повод окаяното финансово състояние на търновската Мелпомена.
Тя припомни, че почти всички нейни колеги са се подписали още в началото против назначаването на директора и не са го искали, защото са знаели, че той никога не е бил в театър.
„Дойде без концепция, без екип, без нито един художествен ръководител. Всеки театър е сложно устроен. Нашият е единствен такъв – музикално-драматичен. Това е голямо бреме, изискват се познания и богата театрална култура.  Обвинява за ситуацията всеки друг, но не и себе. Още в началото отидох при него да разговаряме, защото театърът е моят живот. Питах го къде му е концепцията, екипът. Назначиха го, появи се пред нас и   изчезна. Затънали са много нещата – това е истината. Когато се решиха да се дават пари от Общината за театъра, аз съм ходила при всички ръководители на политически партии. Нямало е друго такова единство, както за тази институция. Директорът трябва да си отиде – мирно и тихо. А театърът има капацитет да се измъкне. Трябва да се започне отново", заключи Лина Ковачева.

Великотърновският театър изпадна в тежка финансова криза. Оказа се, че е под угрозата дори да остане без то. Заради бойкот на музикантите от оркестъра, за втори път отпадна концертът на Маргарита Хранова, който трябваше да е тази вечер. Отпада и премиерата на най-новото заглавие на театъра – „Червило”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов