Над 36 милиона са инвестициите в Горна Оряховица през мандата на кмета Добрев

Мисия

18-09-2015, 13:17

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Градоначалникът отчете свършеното във всички сфери

Инвестиции за над 36 000 000 лв. е реализирала Община Горна Оряховица от началото на мандата. От тях 26 000 000 лв. са привлечени по различни Европейски програми и проекти. Проектите са в различни сфери на територията на цялата община. Най-мащабния проект е „Изграждане на канализация и доизграждане на водопровод с. Първомайци”, който се финансира по ОП „Околна среда 2007 –2013”. Стойността му е близо 13 млн. лв. Инвестициите от началото на мандата, без финансирания от ЕС са се увеличили близо 3 пъти. Ако през2011 г. те са били малко над 810 хил. лв. сега са над 2,2 млн. лв. Общо за мандата сумата на инвестициите е 9,6 млн. лв. - това са средствата от целевата субсидия за капиталови разходи, целеви трансфери от ПУДООС, от правителството, преходни остатъци, приватизация. От началото на мандата са завишени също средствата за образование в частта за местни дейности-детски градини, Общински детски комплекс, столове. През2011 г. те са били малко над 760 хил. лв. а през2015 г. те вече са 1 070 000 лв. Близо два пъти са се увеличили и средствата за социални услуги местни дейности-пенсионерски клубове, домашен социален патронаж, личен асистент. От 415 хил. в началото на мандата на близо 730 хил. лв. през2015 г. Двукратно са нараснали и средствата в подкрепа на талантливи и даровити деца, организациите на хора с увреждания и финансиране на двойките с репродуктивни проблеми – от 20 хил. лв. през2011 г. на близо 40 хил. в края на мандата. Близо два пъти са увеличени и средствата за култура - от 250 хил. в началото на мандата на близо 450 хил. лв. през2015 г. Средствата за подпомагане на спорт са завишени почти трикратно – от 440 хил. лв. в началото на мандата, на близо 1, 3 млн. лв. през2015 г.

Всички тези средства са от местни приходи, чиято събираемост от началото на мандата е значително подобрена. В дирекция „местни данъци и такси” е въведен нов софтуерен продукт със значително по-високи контролни функции. Предприети бяха и мерки за принудително събиране на просрочените публични задължения. За улеснение на данъкоплатците от 2013 г. в Дирекцията се използват 2 бр. ПОС устройства, а постъпилите плащания по тях са в размер на близо 80 хил. лв. През 2014 г. са отворени касови салони и в четирите големи кметства в общината-Долна Оряховица, Драганово, Първомайци и Поликраище. За плащане на местните данъци и такси данъкоплатците могат да ползват и системите Easypay и ePay. От2015 г. Местните данъци могат да се плащат и в Български пощи и банка ДСК. До сега постъпленията в дирекцията чрез външни посредници е близо 70 хил. лв.

 

 

 

Строителство и икономика

 

Виждането на инж. Добромир Добрев за Горна Оряховица е градът да се развива като транспортен и индустриален център за Централна Северна България. Освен съществуващите до сега промишлени зони, е предвидена нова индустриална зона в района на летището. Идеята е терените на бившите военни поделения да се парцелират на неголеми парцели, които биха могли да обслужат нуждите на бъдещи инвеститори от малко до средно производство. Терените ще бъдат предназначени за безвредни производствени дейности, складове, търговски и офис помещения. Предвижда се да има подходящи зони за паркиране, както и зелени площи за отдих на работещите там.

От началото на мандата, бизнес интересът към Горна Оряховица значително се увеличи. По инициатива на инж. Добромир Добрев бе приета Наредба за насърчаване на инвестициите. Целта е повишаване конкурентноспособността на икономиката на Община Горна Оряховица, подобряване на инвестиционния климат и създаване на нови и високопроизводителни работни места.

В резултат на активността на инж. Добромир Добрев и работата на общинска администрация, Горна Оряховица бе включена сред 39-те големи български общини и ще получи европейски средства за инвестиции в градското развитие. Финансирането е по Приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. Ще се финансират проекти от Интегрираните планове за градско възстановяване и развитие, насочени към енергийна ефективност в жилищни, в административни сгради и в студентски общежития, подобряване на градската среда и на зоните с потенциал за икономическо развитие, обновяване на образователна, социална, културна и спортна инфраструктура, развитие на системите на градския транспорт.

През2013 г. беше построена първата нова обществена сграда в Горна Оряховица от1989 г. насам. Реализиран бе проект „Изграждане на Център за настаняване от семеен тип”, който осигури подходяща социална инфраструктура за деинституционализация на деца и младежи с увреждания. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на ОП „Регионално развитие 2007-2013”.

Центърът е изграден върху терен от над 2 668 кв.м. Сградата е едноетажна, монолитна със застроена площ от632 кв. м. Състои се от седем спални помещения, три дневни, седем сервизни помещения, три коридора, трапезария, стая за дежурен, склад, перално и котелно. В двора са разположени три площадки със съоръжения за игра, специално предназначени за деца с увреждания.

Значими проекти за енергийна ефективност и подобряване на материалната база в сферата на образованието са реализирани от началото на мандата на инж. Добромир Добрев. Извършена е реконструкция по програма „Красива България” на сградата на ЦДГ „Здравец” в Горна Оряховица. Подменени са фасадната топлоизолация и осветителните тела, направен е вътрешен ремонт и е пренареден покрива. Направена бе енергийно ефективна реконструкция на СОУ „Вичо Грънчаров и ЦДГ „Ален мак”. В СОУ „Вичо Грънчаров” е направена топлинна изолация на фасадните стени и покрива, подменена е дограмата, ремонтирана е отоплителната инсталация с цел повишаване на ефективността й, старите осветителни тела са подменени с нови енергоспестяващи. В ЦДГ „Ален мак” е направена топлоизолация на стените и покрива, сменена е дограмата и е подменена отоплителната инсталация. Средствата и за двата проекта бяха осигурени от Международен фонд „Козлодуй”. По проект за модернизация и внедряване на мерки за енергийна ефективност е ремонтирана ЦДГ „Щастливо детство” в Горна Оряховица. Направена е цялостна подмяна на дограмата на сградата, топлоизолация на фасадите и на покрива, подмяна на старите осветителни тела с нови енергоспестяващи. Изцяло подменена е вътрешната отоплителна инсталация. Монтирани са 10 слънчеви колектора на покрива на сградата. Направен е ремонт на кухненското оборудване в детската градина. Финансирането на проекта е осигурено от Националния доверителен екофонд.

Един от поетите ангажименти на инж. Добрев пред жителите на Община Горна Оряховица бе обновяването на детските площадки и изграждането на нови места за игра. 20 детски площадки са изградени от началото на мандата в Община Горна Оряховица. 13 от тях са в детски градини и ясли в Горна Оряховица, по 1 площадка има изградена в Дневния център за деца с увреждания и в Дневния център за възрастни с увреждания. Две от местата за игра са в населени места от общината- в Драганово и в Правда, а 3 са в междублокови пространства в Горна Оряховица. Изградени са и 4 детски площадки по Националната програма „За чиста околна среда”. Две от тях са в междублоковите пространства на Горна Оряховица, а две са в населени места от общината-Писарево и Поликраище. През2015 г. се изграждат още 7 детски площадки. 5 от тях отново са в селища на общината-2 в Поликраище и по една в Крушето, Първомайци и Върбица. Детски площадки се изграждат и в ЦДГ „Бодра смяна” и в междублокови пространства в Горна Оряховица, както и в парк „Градска градина”.

След 40 години, Горна Оряховица отново има една от най-добрите спортни бази в Централна Северна България. През2013 г. беше открита обновената Спортна зала „Никола Петров”. Обновлението на спортния комплекс продължи 2 години и е извършено със средства от общинския и републиканския бюджет. Изцяло бе подменена канализацията за отпадни води на Спортната зала и козирката на стадион „Локомотив”. Направен бе основен ремонт на съблекалните и съдийската стая, бани, санитарни възли, фоайета и тунели за футболистите. Изцяло е подменена дограмата. Община Горна Оряховица направи основен ремонт на санитарните възли и съблекалните в Спортната зала „Никола Петров”, подмени се част от дюшемето. Дограмата в залата също е сменена, претапицирани са седалките. С нов облик е и пресцентъра на спортната зала. Извършен е основен ремонт на залата по борба и самбо, на прилежащите съблекални и санитарни помещения.

През2013 г. приключиха втория и третия етап от укрепване на свлачището до Спортната зала и Стадион „Локомотив”. Преасфалтираният път и оформеният паркинг пред зала „Никола Петров” придават нов облик на спортния комплекс.

Сериозен проблем пред инж. Добромир Добрев и неговия екип бе мостът в Горски долен Тръмбеш. Съоръжението пострада от големите наводнения през 2012 и2014 г. Прекъсната бе връзката между селата Горски долен Тръмбеш и Върбица. Първоначалните предвиждания за реконструкция на моста бяха тя да продължи пет месеца. По изрично настояване на инж. Добрев, мостът бе завършен за новата учебна година, за да могат децата от Горски долен Тръмбеш да пътуват до училището във Върбица.

Ремонтира се една от емблематичните църкви в града- „Св. Троица”. Подновена е съборената мазилка вътре в храма, укрепени са каменните и тухлените зидове. Старата дървена дограма на църквата е подменена с нова PVC. Направена е изцяло нова външна мазилка на камбанарията, ремонтиран е покрива на храма. Подът вътре в църквата е направен от гранитогрес, пребоядисани са двете кубета. Оформено и зацветено е и пространството около храма.

В рамките на мандата бе завършен и най-новия храм в Горна Оряховица - „Св. Трисветители”. Много години строителството на църквата бе в застой, но доброто сътрудничество между новия предстоятел на храма и инж. Добромир Добрев спомогна за завършването му. Около църквата вече се обособява и своеобразен християнски социален комплекс с помещения за неделно училище, социална кухня, място за отдих на енориашите. Изграждането и дозавършването на църквата се извършва основно с дарения. Един от дарителите е и инж. Добрев. Изцяло със средства от дарения е построена и чешмата в двора на църквата.

Екология

 

Предстои откриването на Регионалното депо за твърди битови отпадъци в Шереметя, което ще обслужва шест общини на територията на областта - Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Стражица, Златарица и Велико Търново. Средствата са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет на Република България. С изграждането на регионалната система ще бъдат решени проблемите с битовите отпадъци за над 170 000 жители за следващите 20 години. Ползите за шестте общини са спестени средства, които сега се плащат като санкции поради липсата на система за съхранение на битовите отпадъци и допълнителни разходи, свързани с тази дейност.

През последните три години със средства от Предприятието за управление дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), в рамките на Националната програма „За чиста околна среда” са изградени детски площадки в Поликраище, Писарево и Горна Оряховица. Изграден е и кът за отдих в парка пред читалището в с. Янтра. През2015 г. по програма „За чиста околна среда”, ПУДООС финансира изграждането на детска площадка във Върбица и спортна площадка в Долна Оряховица.

Най-мащабният проект в Община Горна Оряховица за мандата е изграждането на канализация и доизграждане на водопровода в с. Първомайци. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на ЕС и от Държавния бюджет на Република България чрез ОП „Околна среда 2007-2013”. С реализирането на този проект Първомайци вече е едно от малкото селища в страната с напълно завършена ВиК мрежа.

В рамките на строително-монтажните дейности са положени37 243 мканализационни и4 515 мводопроводни тръби. Изградени са 658 ревизионни и 598 дъждоприемни шахти. Построени са две канални помпени станции, които ще осигуряват довеждането на отпадъчните води на Първомайци до РПСОВ Горна Оряховица – Долна Оряховица – Лясковец. Осъществено бе и преминаване на напорната канализация под коритото на река Янтра посредством безизкопна технология - хоризонтален сондаж. Изградените канализационна и водопроводна мрежи обслужват близо 3 000 души, постоянно живеещи и около 200 работещи на територията на населеното място, както и гости на селото. Новата канализационна и водопроводна мрежи са предадени за експлоатация на ВиК „Йовковци”.

2 578 мканализация бе изградена в Долна Оряховица по улиците „Калоян”, „1-ви май”, „8-ми септември”, „Цанко Церковски”, „23-ти юни”, „Любен Каравелов”. Изградени са 61 ревизионни шахти и 167 сградни отклонения. Това на практика означава, че към канализационната мрежа са присъединени 167 имота. Средствата са отпуснати безвъзмездно от Предприятието за управление дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към Министерството на околната среда и водите. С реализирането на проекта се осигури натоварване на капацитета на Районната пречиствателна станция за отпадни води. Там отпадъчните води ще се пречистват в съоръжения на добро техническо ниво.

Проект за реконструкция и доизграждане на канализация по седем улици бе реализиран в Горна Оряховица. Проектът обхваща улиците „Юмрукчал”, „Добри Чинтулов”, „Козлодуй”, „Тунджа”, „Хаджи Димитър”, „Пирот” и „Александър Стамболийски”. Общата дължина на всички канализации, предвидени в проекта, е1 525 м. Новите канали са от смесен тип – за битови и дъждовни води. Изграждат се 119 сградни канализационни отклонения, 70 улични оттока и 39 ревизионни шахти.

Образование и култура

Значими проекти за енергийна ефективност и подобряване на материалната база в сферата на образованието са реализирани от началото на мандата на инж. Добромир Добрев. Извършена е реконструкция по програма „Красива България” на сградата на ЦДГ „Здравец” в Горна Оряховица. Направена бе енергийно ефективна реконструкция на СОУ „Вичо Грънчаров и ЦДГ „Ален мак”. Средствата и за двата проекта бяха осигурени от Международен фонд „Козлодуй”. По проект за модернизация и внедряване на мерки за енергийна ефективност е ремонтирана ЦДГ „Щастливо детство” в Горна Оряховица. Финансирането на проекта е осигурено от Националния доверителен екофонд.

През мандата на инж. Добромир Добрев са разработени проекти за енергийна ефективност за ЦДГ „Бодра смяна”, ОДЗ „Елена Грънчарова”, ЦДГ „Първи юни”, ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Горна Оряховица. Търси се финансиране за реализирането им. До края на2015 г. ще бъде готов и проектът за енергийна ефективност за ОУ „Св. Паисий Хилендарски” в Горна Оряховица.

По предложение на инж. Добромир Добрев в съставните селища на общината, където няма изградена газопреносна мрежа, в част от детските градини и училищата бе извършена преработка на отоплителните системи за работа с компресиран газ. Такива подобрения са направени в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и ЦДГ „Димитър Генков“ в Поликраище, ЦДГ „Детска радост“ в Долна Оряховица, ЦДГ „Асен Разцветников“ в Драганово. Дейности в това направление са извършени и в ОУ „Отец Паисий“ в Писарево. По националната програма „Оптимизация на училищната мрежа” изцяло е подменена дограмата в две средищни училища – ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Поликраище и ОУ „Васил Левски” във Върбица. Частична подмяна на дограма е направена и в ПГСС „Боруш” в Крушето и ОУ „Елин Пелин” в Първомайци. Частично е подменена и дограмата в много детски градини: ЦДГ „Бодра смяна“, ЦДГ „Първи юни“ и СДГ „Детски свят“ в Горна Оряховица, ЦДГ „Детска радост“ в Долна Оряховица, ЦДГ „Асен Разцветников“ в Драганово, ЦДГ „Димитър Генков“ в Поликраище, ЦДГ „Здравец“ в Първомайци, ЦДГ „Слънчице“ във Върбица, филиал с. Писарево. До края на октомври ще бъде подменена дограмата на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Долна Оряховица.

Четири детски градини спечелиха проекти пред МОН по Националната програма „Модернизация на материалната база в училище” за подобряване на училищната среда. Това са СДГ „Детски свят” в Горна Оряховица, ЦДГ „Детска радост” в Долна Оряховица, ЦДГ „Димитър Генков в Поликраище и ЦДГ „Асен Разцветников” в Драганово. По инициатива на инж. Добромир Добрев и неговия екип бяха оборудвани медицински кабинети в детските градини в населени места от Общината. Предстои назначаване на медицински специалисти. С помощта на спонсор основно бе ремонтиран кухненския блок в ЦДГ „Димитър Генков” в Поликраище. Със средства от капиталовите разходи е направен ремонт на кухненския блок на детска ясла „Зорница”. Подменена е легловата база в две от групите на ЦДГ „Ален мак”. Поетапно се подменят мебелите и оборудването и в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и ОУ „Св. Паисий Хилендарски” в Горна Оряховица, ОУ „Климент Охридски” в Драганово, ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Поликраище, ОУ „Васил Левски” във Върбица, ПГСС „Боруш” в Крушето.

Близо 150 деца от българската, ромската, турската, влашката общности бяха обхванати по проект на Община Горна Оряховица „Танцуваме, играем и учим заедно”. В реализирането му Общината си партнира с ОУ „Св. Паисий Хилендарски” и СДГ „Детски свят” в Горна Оряховица, ЦДГ „Асен Разцветников” в Драганово и ОУ „Отец Паисий” в Писарево. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси”. Основната му цел бе да подпомогне равния достъп до образование и процеса на интеграция на децата от етническите малцинства в Общината.

В рамките на проекта 30 преподаватели бяха обучени от специалисти от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” за работа в мултикултурна среда, проведени бяха и различни тематични срещи с родителите на децата. По проекта бе подобрена и вътрешната среда в четирите образователни заведения. В ОУ „Св. Паисий Хилендарски” бе оборудван нов компютърен кабинет, в който на разположение на децата вече са 11 работни места. Оборудвана бе и обучителна зала с мултимедия, маси и столове в СДГ „Детски свят”, осигурени бяха интерактивна дъска за училището в Писарево и музикална уредба за детската градина в Драганово.

Туристическият потенциал на Горна Оряховица бе представен в рамките на проект „Бяло, пурпурно, синьо, зелено, следите на вечността. Утвърждаване на образа на региона като уникална туристическа дестинация на националния и международен пазар” .Проектът се финансира по ОП „Регионално развитие 2007 –2013”и се реализира заедно с Велико Търново и Дряново. Създаден бе туристически продукт, съчетал богатото културно наследство, уникалните природни забележителности и стратегическото географско разположение на региона. В рамките на проекта Горна Оряховица бе представена на туристически борси в страната и чужбина.

След 23 годишно прекъсване, в рамките на мандата на инж. Добромир Добрев бяха извършени разкопки на крепостта Ряховец. Финансирането за тях бе осигурено изцяло от Община Горна Оряховица. Откритията на археолозите показват огромния потенциал на крепостта Ряховец да се превърне в уникална туристическа дестинация. В подкрепа на това е и фактът, че крепостта Ряховец вече е недвижима културна ценност с национално значение.

От началото на мандата на инж. Добромир Добрев ежегодно Горна Оряховица е домакин на уникален за страната културно-образователен форум, посветен на актуални теми в сферата на образованието и културата в контекста на Европейските ценности и цели. Неразделна част от културно-образователния форум са: ежегодна средношколска борса, различни по характер флашмобове, дискусии, тематични изложби, концерти, презентации. Участниците представят иновативни практики, концептуално обвързани с тематиката на форума.

Дните на културно-образователния форум превръщат Горна Оряховица в единствен по рода си център, в който се сливат българските традиции с европейските ценности в областта на образованието и културата.

Като завръщане към корените на българщината е и културно-етнографския форум „За рода български”, чийто инициатор и домакин е Община Горна Оряховица. Идеята е да бъдат представени и да се съхранят за поколенията българските традиции, характерни за региона.

Стотици семейства всяка година се включват в изданията на ФАМИЛАТЛОН - празник за семейството и спорта. Организира се от началото на мандата на инж. Добромир Добрев по инициатива на Община Горна Оряховица, в партньорство с Асоциация „Родители „, Горнооряховски младежки парламент и със съдействието на Исторически музей. Форматът се основава на три основни принципа:движение, семейство, екологичен начин на живот. В Горна Оряховица ФАМИЛАТЛОН се провежда в рамките на Европейската седмица на мобилността.

Единствената в България експозиция „Горнооряховски суджук” отвори врати в Историческия музей. Негово бивше фондохранилище вече разказва историята на този деликатес – запазена марка на града редом с божура и Камъка.

Експозицията проследява развитието в производството на суджук от самото начало – тръгва от най-ранните легенди, за да стигне до усилията на Община Горна Оряховица и съвременни производители за популяризирането му. Акцент в експозицията е и мащабен триизмерен стенопис, който в съчетание със старинните производствени съоръжения дава възможност на всеки посетител да се потопи в атмосферата на старите суджукарски работилници.

Хиляди горнооряховчани и гости на града всяка година се забавляват по време на празника на горнооряховския суджук. През 2012 и2013 г. празникът се проведе в рамките на проект „Мостове към бъдещето”, който се осъществи с финансовата подкрепа на Оперативна програма Регионално развитие” 2007-2013. Така традиционния за Горна Оряховица празник стана още по-интересен за посетителите и придоби популярност в цяла България.

Най-големите международни форуми, чийто домакин е Горна Оряховица са Международния фолклорен фестивал „Ряховче” и Международния конкурс „Нова музика”, които се провеждат под патронажа на инж. Добромир Добрев. В продължение на няколко дни, хиляди горнооряховчани и гости на града имат възможността да се насладят на изпълненията на певци и танцьори от страната и чужбина. От началото на мандата финансовият ресурс за двата международни форума е значително увеличен.

Социални дейности

През последните четири години Община Горна Оряховица разви изключително добре дейността си в социалната сфера. По време на мандата на инж. Добромир Добрев бяха разкрити нови и бе повишено качеството на предоставяните съществуващи социални услуги.

През2013 г. бе реализиран проект „Изграждане на Център за настаняване от семеен тип”, който осигури подходяща социална инфраструктура за деинституционализация на деца и младежи с увреждания. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на ОП „Регионално развитие 2007-2013”. Към момента грижата, предоставяна в Центъра за настаняване от семеен тип задоволява основните жизнени потребности на 12 деца и младежи с увреждания от храна, подслон и сигурност, като осигурява условия за тяхното надграждане. С реализирането на проект „С грижа за всяко дете” Община Горна Оряховица взе активно участие в процеса на деинституционализация на децата и младежите с увреждания и даде възможност на тях и техните семейства да получат подкрепа в общността. Проектът приключи на 28.02.2015 г. като социалната услуга „Център за настаняване от семеен тип”от 01.03.2015 г. продължи да функционира като делегирана от държавата дейност.

Друга нова услуга, която Община Горна Оряховица разкри като делегирана от държавата дейност през2014 г. е „Център за обществена подкрепа”. Основната му дейност е насочена към консултативна, превантивна и корективно-възпитателна работа с деца в риск. Работи се успоредно и с техните семейства или близки и роднини, при които са настанени. Капацитетът на Центъра е 30 места.

Най-развита услуга в общността за възрастни хора е Домашен социален патронаж. Освен доставка на храна, услугата предоставя още поддържане на лична хигиена и хигиена на жилището, което обитава обслужваното лице; както и битови услуги - закупуване на стоки и вещи от първа необходимост, заплащане на телефон, вода, електрическа и топлинна енергия и други със средства на потребителя. Гаранция за качеството на   предоставяната услуга е факта, че по време на мандата на инж. Добромир Добрев броя на потребителите е нараснал трикратно.

Паралелно с основната си дейност, Домашния социален патронаж реализира и обществена трапезария, където ежедневно хора с минимални доходи получават безплатна храна от кухненската база.

През 2013 год. Община Горна Оряховица реализира проект „ За по-качествен живот”, в рамките на който безработни бяха ангажирани с обгрижването на хора в неравностойно положение. След приключване на проекта Общината със собствени средства финансира дейността на звеното и към настоящия момент продължава предоставянето на услугата. От услугата са обхванати почти всички населени места от общината.

От началото на мандата на инж. Добромир Добрев Община Горна Оряховица работи по проект „И аз имам семейство” по ОП „Развитие на човешките ресурси”. В рамките на проекта в общината са били утвърдени 10 приемни семейства, в които са били настанени 19 деца. Осем деца са осиновени, а три са върнати в биологичните семейства.

През март2015 г. между Агенция за социално подпомагане и Община Горна Оряховица беше подписано Партньорско споразумение във връзка с реализирането на Проект „Нови възможности за грижа” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014 -2020 г. Проектът е за предоставяне на услугата „Личен асистент” на потребители от община Горна Оряховица.

По предложение на инж. Добромир Добрев и общинска администрация, през2014 г. Общинският съвет прие Правилник за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. За две години финансова помощ за „Ин витро” процедури са получили 19 двойки от Община Горна Оряховица.

Спорт

Спортът е един от основните приоритети за Община Горна Оряховица. Ръководството на Общината следва дългосрочна политика ориентирана към младите хора, развитието на спорта, превенция и здравословен начин на живот.

Още в началото на мандата по предложение на инж. Добромир Добрев с решение на Общински съвет от такса за ползване на Спортна зала „Никола Петров” са освободени всички организатори на първенства-международни, държавни, общински и др. Спортните клубове в общината също ползват безвъзмездно спортната зала. Отново с решение на Общинския съвет е създадена спортна паралелка в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Горна Оряховица, където децата се обучават в три вида спорт-футбол, тенис на корт и акробатика. Общината финансира храненето на малките спортисти и възнагражденията на треньорите. През новата учебна година бе направен трети прием на деца в спортната паралелка.

През2013 г. беше открита обновената Спортна зала „Никола Петров”. Това стана в навечерието на 140-та годишнина от рождението на знаменития горнооряховчанин Никола Петров, който е световен шампион по борба и е обявен за най-силния човек на 19-ти век. През същата година приключиха втория и третия етап от укрепване на свлачището до Спортната зала и Стадион „Локомотив. Преасфалтираният път и оформеният паркинг пред зала „Никола Петров” придават нов облик на спортния комплекс.

В областта на спорта и подобряването на спортната инфраструктура Община Горна Оряховица работи по редица проекти. Предстои откриване на мултифункционална спортна площадка на площ от 700 кв.м. в един от най-големите квартали на Горна Оряховица – „Пролет”. Вече е готово комбинираното игрище за хандбал, мини футбол, баскетбол и волейбол. Площадката на игрището е с акрилно покритие, а за отводняването й е направена дренажна система. Около игрището е изградена ограда с височина6 м. Спортното съоръжение може да се ползва и в тъмната част на денонощието, като за тази цел са монтирани специални прожектори на височина8 метра. Площадката е оборудвана със спортни съоръжения за хандбал, мини футбол, баскетбол и волейбол. Върху игрището е направена и съответната маркировка за различните видове спорт. Вторият етап на проекта е игрище за тенис на корт и нова сграда – съблекалня за нуждите на спортуващите. Новото и модерно спортно съоръжение ще се ползва абсолютно безплатно и безвъзмездно от жителите на Горна Оряховица и Общината.

По предложение на млади хора, живеещи в кв. „Пролет” и с подкрепата на инж. Добромир Добрев, бе изградена и площадка за стийт фитнес, а в близост до нея и игрище за минифутбол.

Първата ледена пързалка в Горна Оряховица вече приема своите посетители. По този начин, спортовете, които могат да се практикуват се увеличават с още един. Това е поредното доказателство, че развитието на спорта и спортните бази и съоръжения в общината са сред приоритетите на общинското ръководство. Съоръжението е австрийско производство. Технологията за охлаждане не е амонячна и е напълно безопасна. Ледената пързалка е енергоспестяваща, напълно автоматично се саморегулира според климатичните условия. В България има само 13 такива съоръжения.

30 спортни клуба, в които се практикува 20 вида спорт, функционират в Община Горна Оряховица. В тях тренират близо 3 000 състезатели. От началото на мандата Горна Оряховица е била домакин на близо 140 държавни, зонални и контролни първенство, турнири и спортни срещи. За 4 години градът е посрещнал над 13 300 състезатели от страната и чужбина, в различни видове спорт. Спорна зала „Никола Петров” е била домакин на близо 260 състезателни дни.

През2014 г. Горна Оряховица посрещна Световния Пробег на мира - международна щафета, която има за цел да насърчи приятелството и разбирателството между народите. Участниците в пробега пренасят през над 100 страни от всички континенти горящ факел, символизиращ стремежа за мир и единство между хората и Горна Оряховица бе един от градовете, който прие факела на мира. Също така, от 2014 година градът е домакин на Държавния лекоатлетически шосеен пробег „Димитър Велиславов- МИКИ” за всички възрасти.

Ежегодно Община Горна Оряховица организира празнично осмомартенско рали, в което участват само дами и Рали Купа „Раховец”, което се провежда през май в рамките на проявите по повод празника на града.

От три години Горна Оряховица, заедно със съседната Община Лясковец е традиционен домакин и на Планинското състезание „Раховец - Лясковец”, което е кръг от националния планинския шампионат по автомобилизъм.

За първи път през2015 г. Горна Оряховица бе домакин на Държавно първенство по ММА. Турнирът бе първият, който се проведе след учредяването на Българската федерация по ММА и получаването на лиценз от Спортното министерство.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов