Петър Делчев разказва за етно-ембиънт формацията „Кайно йесно слонце”

Мисия

19-09-2015, 08:25

Снимка:

"Крайно йесно солнце"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Утре великотърновци и гости на града ще се потопят в мистичните звуци на „Ирфан” и „Кайно йесно слонце”

Още от малък Петър Делчев се занимава с музика, а през годините минава през всякакви стилове и експерименти, разказва музикантът за Общинско радио Велико Търново. През 2000г. Петър е един от основателите на българската етно-ембиънт формация „Исихия”. Музиката им съчетава български фолклорни мотиви  и църковни песнопения, изпълнени на разнообразни инструменти като  тамбура, гайда, тарамбука, тимпани, тъпан, дайре, кавал, синтезатори и перкусии.  В текстовете им са залегнали теми от  българската история. Името на групата се свързва със средновековния  исихазъм и буквално означава „безмълвие“, „съзерцание“, „покой“.
От 2008г. Петър Делчев свири с „Кайно йесно слонце”, като страничен проект, освен другите неща с които се занимава. Етно-ембиънт формацията Кайно йесно слонце черпи идеите си основно от родопския фолклор, откъдето е заимствано и името. „Кайно йесно слонце” (като ясно слънце) е цитат от родопската песен „Възпело е пиле”. Групата има три албума и десетки участия на концерти и фестивали.
Петър има колекция от струнни инструменти от цял свят. В началото започва не като колекция, а с идеята да се ползват, но се оказало че за някои инструменти се нуждае от учител, защото са трудни , затова част от инструментите седят като украса, с идеята че някой ден ще успее да им отдели време.
За „Исихия” Петър разказва, че проектът в началото бил експериментален. Сърцевината на групата – Евгени Николов и Калин Йорданов, били студенти по история и част от музиката е била ангажирана повече с историята, а не с фолклора, но след втория албум („Орисия”, 2003) музиката се обогатява, защото Евгени започва да учи църковно пеене, а Петър започва да обръща внимание на фолклора – събира техника и мелодии от различни места в България.
Когато отива в „Кайно йесно слонце”, те вече имат три издадени албума. Там работи и с Веселин Митев, който също е бил част от Исихия. Постепенно се присъединяват и други хора, докато групата достигне сегашния си облик. Към момента групата се състои от Веселин Митев (вокал,  кавал, гайда, дудук ), Петър Делчев (тамбура , чело-тамбура), Тони Хоро (тъпан, зарб , перкусия), Евгени Чакалов (ф лейти , тамбура), Юлия Узунова (синтезатори, глокеншпил ), Алекс Цветанов ( перкусия) и Александра Шкодрова, гост-музикант (гъдулка ).
В „Кайно йесно слонце” влиянието на фолклора е по-силно, а в „Исихия” – влиянието на църковната музика. Колкото имат подобни корени, толкова са и различни като подход към музиката и начин на изпълнение, казва Петър.  При „Кайно йесно слонце” има много повече импровизация.
„Преди пет години е имало концерти, на които излизаме без нито едно фиксирано произведение, всичко правихме на сцена в момента. Докато при „Исихия” нещата винаги са били по-стриктни и подредени.” споделя музикантът.
Петър Делчев споделя, че, изненадващо, има силен интерес към тази музика. „Сцената за такава музика съществува и се развива, макар и бавно, реално този стил в България сме десетина групи, като всички се познаваме по между си, но тази музика има своите почитатели и  публиката идва редовно на концерти, а и купува албуми, което също е важно за нас, като артисти.”
На 20 септември от 19:00ч. жители и гости на Велико Търново ще имат възможността да се потопят в едно мистично музикално изживяване  под етно-звуците на групите „Ирфан” и „Кайно йесно слонце”. Групите ще представят последните си албуми, а за Ирфан концертът съвпада с премиерата на новия им албум „ The Eternal Return ”.
Концертът ще е на сцената в двореца на българските царе на средновековната крепост. Събитието се организира от община Велико Търново и Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов“ и е част от програмата за отбелязване на 830-годишнината от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държавност.
 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов