Даниел Панов : „Нашите славни горди и достойни предшественици са имали своите страхове, но са били водени от чист и неподправен патриотизъм”

Мисия

22-09-2015, 10:58

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„Не бива да допускаме нищо да препъва страната ни по пътя на европейските ценности и просперитет.” – призова зам.председателят на Народното събрание Димитър Главчев.

С военен ритуал по издигане на осветените знамена и богослов, отслужен от Великотърновския митрополит Григорий, продължиха на историческия хълм Царевец тържествата по повод 107-та година от обявяване независимостта на България във Велико Търново. Тържествено беше прочетен Манифеста, с който на днешната дата през 1908 г. цар Фердинанд І провъзгласява България за независима европейска държава.

„Този изключително важен в историята на Третата български държава изразява едно общо чувство и решимост в цялото българско общество. Преди 107 години великотърновци чуват звъна на камбаните и разбират, че Велико Търново за пореден път е станал важна част от величавата и драматична история на родината. Нашите славни горди и достойни предшественици сигурно са имали своите страхове, но са били водени от чист и неподправен патриотизъм. Столицата на Асеневци, вече създала българския парламентаризъм и дала името на Търновската конституция, провъзгласява Независимостта. Тя отеква в сърцето на всеки търновец и българин. Десетилетия наред по идеологически причини, празникът беше забравен. Манифестът изтрива и последните остатъци от васалитета, наложен ни от Берлинския конгрес. Този акт връща България на световната карта и ни прави равноправни и равностойни с другите народи и държави.

Искам да изкажа своята лична благодарност на всички българи, които направиха възможно връщането на тази дата в историческия календар на България. Намираме се в непосредствена близост до църквата Св. Димитър, където на 26 октомври 1186 година братята Есен и Петър полагат основите на Втората българска държава. За нас е изключителна чест и отговорност да пазим знаците на приемственост и държавност, да почитаме паметта на хората, които векове след векове, поколения след поколения отдадоха живота си за свободна и независима България. Честит празник!” – каза в словото си кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов от хълма Царевец.

Слово към събралото се множеството поднесе и заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев. „Изключителна чест и радост за мен е да ви поздравя от това знаково място, на което се намираме. 22 септември е бележита дата за цялата нация. След този ден България отново става фактор в световните отношения и процеси. Миролюбивият ни народ е доказал, че не приема да бъде ръководен от управници, които не следват националния интерес. Затова ние, днешните политици, се стремим да подчиняваме всичките си действия в услуга на Майка България. Не бива да допускаме нищо да препъва страната ни по пътя на европейските ценности и просперитет.” – каза Главчев.

С шествие търновци и гости се отправиха към паметника „Майка България” в центъра на Велико Търново, където ще поднесат венци и цветя в знак на признателност.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов