Най-често работодателите нарушават работното време и бавят изплащането на заплатите

Животът

24-09-2015, 15:18

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

247 проверки извърши Инспекцията по труда за два месеца

Велико Търново през юли и август, съобщи Общинско радио. При тях са установени, както нарушения свързани със здравословните и безопасни условия на труд, така и свързани с работното време на наети лица, почивките на работниците, заплащането на труда, както и допускане на работа без сключен трудов договор.
През посочения период е констатирано, че четирима работодатели са забавили изплащането на заплатите на подчинените си. Дължимата сума е в размер на 96 775 лева. Въпреки предписанията от инспекторите, раздадени са само 1 320 лева трудови възнаграждения, посочи Невена Стефанова, директор на ИТ.
Сред нарушенията в болничните заведения при проверките са, че на работниците не са осигурени поне 12-часова междудневна почивка, както и поне 24-часова междуседмична почивка при сумирано отчитане на работното време. Установени са и случаи, в които е възлагана работа през две последователни работни смени, което е в противоречие със закона.
През юли и август в инспекцията са постъпили 58 искания, сигнали и запитвания от работници, синдикати, работодатели, граждани, които търсят съдействието на експертите относно даден казус.
774 „еднодневни трудови договори” пък са регистрирани в „Инспекцията по труда” във Велико Търново от 17 юли до сега. Те са подадени от 12 земеделски стопани. Работниците са помагали при прибирането на реколтата от плодове и зеленчуци.
Припомняме, че съгласно новата разпоредба на Кодекса на труда относно „Трудовият договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа” трябва да се сключва за професии, неизискващи специална квалификация, в основна икономическа дейност „Растениевъдство”. Страни по него са съответният работник и земеделският стопанин. Трудовият договор за работа за един ден не се признава за трудов стаж.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов