Кръгла маса във Велико Търново нищи осиновяването

Животът

29-09-2015, 14:48

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Най-често осиновители стават хора между 40 и 50 години

С 34 желаещи да станат осиновители са провеждали обучителни срещи в Центъра за обществена подкрепа във Велико Търново от 2011 година до сега, сподели ръководителят му Здравка Николова. Това съобщи Общинско радио. Николова уточни, че 28 от случаите са били със семейства, а останалите на самотни родители. Специалистите от звеното са работили през този период и с 21 случая по подкрепа след осиновяване. Подготвили са и пет деца за осиновяване, пребивавали в приемни семейства.
Няма рецепта кога може да се сподели с детето, че то е осиновено, коментира Николова. Тя подчерта, че в срещите си с кандидат-осиновителите винаги уточняват, че трябва да му се говори колко е желано и чакано в семейството. Ако тайната на осиновяването стане явна в тийнейджърска възраст, винаги има проблеми. Стига се и до разсиновяване.
Осиновяванията в община Велико Търново запазват националната тенденция за увеличаване. Най-често осиновители стават хора между 40 и 50 години. Осиновяват се обикновено деца на възраст от 1 до 4 години. От случаите, с които са работили в Центъра за обществена подкрепа в старата столица само няколко от децата са били между 6 и 8 години. Осиновители стават и семейства, в които вече има и собствени деца. По принцип кандидат-осиновителите търсят здраво дете, което да е по-малко и без видими ромски черти. Затова някои чакат и по-дълго, тъй като в регистрите за осиновяване децата намаляват. Има случаи, когато осиновяването става до няколко месеца, след провеждане на обучителния курс. При други се налага и повторно посещение, тъй като вече е изминал двугодишния срок на давност от първото обучение за осиновители, обясни още Здравка Николова – ръководител на Центъра за обществена подкрепа във Велико Търново, който работи към Международна социална служба – България.
Акцентите на този вид родителство бяха тема на кръгла маса в Европейския информационен център във Велико Търново, в която участваха социални работници, директори на центрове, представители на институции. Тя се организира по повод 29 септември, който от миналата година се отбелязва като Национален информационен ден за осиновяване, като идеята е той да стане ежегоден. Негови инициатори са Българската асоциация - осиновени и осиновители и Националната мрежа за детето.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов