Ловът да е до 31 декември, призова зам.-министър Георги Костов

Животът

03-10-2015, 19:01

Снимка:

Уикипедия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Предстои разглеждането на Законопроекта за лова в Министерски съвет

Предстои законопроектът за лова да бъде съгласуван в Министерски съвет. Това каза зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов по време на откриването на ловния сезон във великотърновското село Присово, предаде радио Фокус – Велико Търново.
По думите му по всяка вероятност, по време на разглеждането на законопроекта в комисии, ще има редакционни промени, но целта е възможно най-скоро новият закон да стане факт. Законопроектът предвижда регулиране на сроковете за ловуване. „Ловуването две седмици след Нова година не е много хуманно спрямо животните, тъй като тогава е краят на брачния период. Искаме да се завърне старото положение, ловът да е до 31 декември или до първите събота и неделя от месец януари с оглед на използването на почивните дни. Преди всичко хуманното отношение трябва да бъде водещо”, посочи доц. Костов.
Той пожела на всички ловци здраве и дисциплина,и колкото пъти излязат на лов, толкова пъти да се завърнат живи и здрави в къщи. „Наслука и успешен лов”, пожела зам.-министър Костов. Той посочи, че Министерство на земеделието е отворено за диалог с всички заинтересовани страни и най-вече с Националните сдружения, тъй като те представляват любителите на лова. Контактите с тези хора на терен са много важни и за нас, за да си изясним някой от проблемите и недостатъците и да можем да ги разберем. Трябва да се полагат грижи за българската природа, българското дивечово разнообразие и изобщо за биоразнообразието. Трябва и да се опазим от онези грозни явления, които винаги ги е имало, но напоследък сякаш избуяват - бракониерските прояви. Това е кражба на природа. Благодаря за поканата да бъда на откриването на лова заедно със сдружението във Велико Търново и дружината в село Присово. Ловът днес със сигурност ще е успешен. Важно е да кажем, че вървим заедно към промените в Закона за лова, които ще влязат в МС, и към изготвянето на стратегията. Споделяме идеята за изцяло нов закон, който да отговаря на нуждите на 21 век, отчитайки и традициите на миналото”, посочи доц. Костов, съобщи Радио Фокус.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)