Театърът кандидатства с проект за мащабна реконструкция на цялата сграда

Велико Търново Лайф

05-10-2015, 14:01

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Общата стойност на проекта е 6 млн.лв. ф

Великотърновският театър планира мащабна реконструкция, която ще обхване цялата сграда и околното пространство, съобщи Дарик радио. Ръководството на културната институция търси финансиране за това като кандидатства с проект по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния- България, по който работи съвместно с читалище в Гюргево. Цялата стойност е 6 млн. евро, като 900 хиляди от тях са предвидени за румънския партньор.
„Проектът беше подготвен в рамките на два месеца. Беше много сериозна работа. До този момент нито един директор на търновския театър не е кандидатствал по нито една европейска програма. За нас самата подготовка е голям успех”, каза директорът на МДТ „Константин Кисимов” Христофор Йонов. В работния екип са арх. Лъчезар Лалов и арх. Никола Лалов, които оценяват проекта като невероятна възможност да бъдат привлечени инвестиции и шанс театърът да излезе на нови хоризонти.
„Предвижда се цялостно преобразяване на околното пространство, което в момента е насочено към развлекателна и търговска дейност. Това трябва да се случи, тъй като театърът е сърцето на Велико Търново. Паркингът и кафенетата ще са част от пейзажа, но няма да бъдат толкова доминиращи”, обясни арх. Лъчезар Лалов. В рамките на проекта ще бъде изградена лятна градинска сцена с малък амфитеатър, където ще бъдат играни постановки под открито небе. В място за нов тип представления ще се превърне стълбището пред сградата. Екипът по проекта планира и разширяване на настоящия паркинг, който е в близост до сградата. „Там трябва да се изгради сериозно съоръжение на няколко нива,  като най- горната плоча ще е обществено пространство”, посочи арх. Лалов. Проектът предвижда мащабни ремонтни дейности и за фасадата. Тя ще бъде реновирана, освежена и възстановена в най- добрия и вид. Водят се разговори фасадата да бъде театрално осветена, за да се нареди сред атракциите на старата столица.
Един от най- важните детайли е камерната зала. Според архитектите тя не функционира добре и до голяма степен е импровизирано изградена. „Вършила си е работата дълги години, но при сегашните условия е трудно. В нея се влиза по един измъчен начин покрай тоалетни и стълбички, не дава възможност за развитие на целия набор от представления, които могат да се реализират там”, каза арх. Лъчезар Лалов и допълни, че ако бъде отпуснато финансирането ще бъдат съборени бетонни плочи, колони и греди, за да се появи на тяхно място напълно нова конструкция. Планира се новата камерна зала да има кокетен вид, място за оркестър и капацитет за 120 зрители.

Около 1,5 млн. лв. ще излезе подмяната на климатизацията, отоплението и вентилацията на театъра, които в момента са от 70-те години на миналия век. Очаква се ефектът от предвидената подмяна да доведе до 40% спестяване от разходите. 
Предвижда се още ремонт на фоайето, което ще се превърне в място за изложби и културни мероприятия. Проектът включва още закупуване на нови столове и освежаване на голямата зала, покупка на нови музикални инструменти, сред които и арфа, ремонт на гримьорните, оркестровите зали и стаите за репетиции.
Част от финансирането ще бъде инвестирано в два оперни фестивала, които включват оперни и драматични спектакли, балет, уъркшопове, майсторски класове и работилници за различни инструменти. На търновска сцена ще бъдат поканени известни артисти, а публиката ще се наслади на културен календар от национално и дори световно ниво, увери директорът на театъра Христофор Йонов.
Той уточни, че проектът е подаден на 30 септември, а в началото на идната година ще стане ясно дали е спечелил финансирането. „Надеждата ни е голяма, защото работим със сериозен екип и смятаме, че всичко сме изпипали детайлно”, сподели Йонов, цитиран от Дарик рад



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов