Книгите за оцветяване за възрастни - хоби и начин за преодоляване на стреса

Велико Търново Лайф

07-10-2015, 08:47

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Голяма част от книгите са с мандали, които известният психиатър Карл Густав Юнг е смятал, че могат да лекуват

От известно време на книжния пазар се появи нов хит – книги за оцветяване за възрастни. Освен забавление и хоби, според психолозите, книгите за оцветяване имат огромни ползи, като преодоляване на стреса, защото механичната дейност, съсредоточаването в детайли и тишината, е идеално средство за канализиране на енергията и успокояване на мислите и тялото. Оцветяването има прекрасно въздействие у нас като потенциални, но задремали творци. И най-"скучният" човек, избирайки цветове за рисунката, проявява неподозирана за него креативност. А за по-напредналите – изборът на цветове в комбинация може да е начин да разчупят мисленето си. Съсредоточаването върху дребните детайли откъсва човека от проблемите му.
В средата на лятото тази година много издателства пуснаха на пазара книги за оцветяване за възрастни. Те са както книги за рисуване, така и за оцветяване. Популярни са в САЩ и Европа.
Разликата между книгите за оцветяване за възрастни и тези, които са за деца, е в това, че детайлите за възрастни са доста по-дребни и ситни. Идеята е да се развие креативността на хората, доказано е, че те имат и терапевтична функция, намаляват стреса. Те са и хоби за много хора, някои издателства организират групово оцветяване на тези книги.
Вече има най-разнообразни книги за оцветяване – мандали, мозайки, витражи, животни, градове и др.
Оцветява се с флумастери, моливи, тънкописци, а не с водни бои, защото елементите са дребни. Книгите, които са в палус, биха могли да се оцветяват с водни бои или пастели. В някои от книгите се оцветява само едната страна на листа, а страниците са перфорирани и могат да се закачат някъде впоследствие. В други книги последните страници са празни, за да може оцветяващият да се превърне и в художник и сам да нарисува картина.
„Друга поредица, която е доста интересна, са българските носии и шевици”
Има отделно български народни носии и български шевици. При тях хубавото е, че имат информация на български и английски за носиите от различните фолклорни области. Те могат да бъдат един прекрасен подарък за деца, които живеят в чужбина. От българските издания има и книга с български крепости за оцветяване.” Разказва Стефка Чернева, управител на книжарница Хеликон във Велико Търново.
Колкото по-сложен е предпочетеният за оцветяване дизайн, толкова по-добри условия се създават едновременно за гимнастика на ума и отмора на ума и тялото. Работата с цветове и детайли подобрява уменията в областта на фината моторика (координацията очи-ръце), развива сетивата, усета към детайла, увереността и творческите заложби.
Повторяемостта на детайлите позволява за мозъка да се разконцентрира, а след това отново да се фокусира, но вече много по-дисциплинирано върху конкретна тема, затова е много подходящо да се използва и като пауза за почивка в процес на учене.
„Със сигурност има интерес към тези книги, защото са с доказан терапевтичен ефект, намаляват среса, могат да се използват за групови терапии, подходящи са и за тийнейджъри. Предимно жени проявяват интерес към книгите за оцветяване. Това всъщност не са типичните „книги”, защото в тях няма текст, те могат да се продават в магазини за художествени материали, защото са арт издания, но безспорно това е една световна тенденция и ще продължат да се издават такива книги, защото много хора откриват ползата от тях”, споделя Стефка Чернева.
Голяма част от книгите са с мандали. Мандала е санскритска дума, която означава “кръг”, “свещен център” и “завършеност”.  Известният психиатър Карл Густав Юнг е смятал, че мандалите могат да лекуват. Те могат да помогнат на човек да центрира вътрешната си същност за по-високо самосъзнание, което да доведе до духовна трансформация. В някои от клиниките за душевно разстроени хора, оцветяването е част от арт програмите за овладяване на тревожността, социализация и разкриване на вътрешния свят.
Въпреки това, на някои от книгите за оцветяване изрично е упоменато, че те не бива да се възприемат като средство за поставяне на диагноза или като метод за лечение на конкретни медицински състояния.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов