Първокласници от ОУ „Св. Патриарх Евтимий” отбелязаха Световния ден на пощите

Животът

09-10-2015, 12:51

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Учениците се запознаха с „Пътя на писмото”

Първокласници от ОУ „Св. Патриарх Евтимий” посетиха един от салоните на Областната пощенска станция, съобщи Общинско радио. Повод за визита е Световният ден на пощите, който се отбелязва на 9 октомври. Учениците се запознаха с дейността на службата и проследиха „Пътя на писмото”. 154 станции има в региона. Броят на пощенските служители е около 350, от които 100 души обслужват районите на Велико Търново, каза специалистът по основни услуги и логистика в Областната станция Галин Колев. На 9 октомври 1874 година в Берн е подписан договор за създаване на Всеобщ пощенски съюз. Именно този ден целия свят празнува сега като Световен ден на пощите. Броят на страните-членки в съюза се увеличава толкова бързо през следващите три години, че името му е променено на Всемирен пощенски съюз през 1878 г. През 1947 година той получава статут на специализирана междуправителствена организация на ООН.
На  1 юли 1879 година България става пълноправен член на Всемирния пощенски съюз. През 1880 г. княжеството получава първата покана за конференция в Париж и това е началото на официалните международни контакти на българските пощи.
Международната седмица на писмото се отбелязва с решение на 14-ия конгрес на Всемирния пощенски съюз в Отава, Канада, разказа Колев.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов