Младен Милков и децата му заведоха иск за 600 000 лв. за смъртта на Анелия Милкова

Крими

09-10-2015, 15:13

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Жената се обеси в ареста при акцията „Недосегаемите”, семейството не вярва в самоубийството и

Иск за 600 000 лв. неимуществени вреди са завели срещу Министерство на правосъдието великотърновският бизнесмен Младен Милков и децата му Габриела и Красимир, пише в. „24 часа”. Те настояват за по 200 000 лв. обезщетение за смъртта на тяхната съпруга и майка Анелия Милкова в килия на следствения арест в Търново.

Милкова, заедно със съпруга си и трима служители на НАП, бяха шумно арестувани през февруари 2010 г. във връзка с участие в организирана престъпна група за източване на милиони левове ДДС. Две седмици по-късно Анелия бе открита мъртва. Според проведеното разследване тя се е обесила на връзка от анцунга си и е оставила предсмъртно писмо в килията. До ден днешен обаче нейното семейство е убедено, че тя не се е самоубила, макар прокуратурата да не откри данни за насилствена смърт.

Младен Милков и децата му са решени да търсят компенсация по Закона за отговорността на държавата. Те претендират, че служителите в арестите са проявили небрежност и не са опазили Анелия жива, докато е зад решетките. Административният съд в Търново е образувал дело по исковата молба, но то все още не е насрочено.

Мегаделото "Недосегаемите", по което бяха извършени арестите, все още не е приключило. В началото на 2014 г. специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу десетима обвиняеми за източване на данъци и пране на пари, с което са нанесли щети на държавата за близо 10 милиона лв.. Специализираният съд обаче го върна заради нарушено право на защита. Вече година и половина прокуратурата не го е внесла повторно.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)