В Габрово започва Международният фестивал "Празник на духовната музика”

Музикалният форум е посветен на празника на Габрово - 14 октомври

За 13-та поредна година в Габрово ще се проведе Международният фестивал „Празник на духовната музика”. Музикалният форум е посветен на празника на Габрово - 14 октомври, когато се чества паметта на света Петка Българска.
Тази година фестивалът ще се проведе днес и утре в две концертни вечери - „Православни песнопения” в храм „Света Троица” и „Тебе поем, Господи!” в Художествената галерия „Христо Цокев” в Габрово.
Концертите започват в 18.30 часа.
Организатори на събитието са Министерство на културата, Община Габрово, Габровско архиерейско наместничество и Народно читалище „Габрово 2002”.

По традиция откриването е в храма „Света Троица” с тържествена празнична вечерня в чест на света Петка Българска. Затова след приветственото слово на  великотърновския митрополит Григорий, председател на организационния комитет, участващите хорове изпълняват свободно избрана от тях 20-минутна програма само от източноправославни песнопения. Втората фестивална вечер е в съвсем различна светска обстановка, български и чуждестранни певци (най-често от побратимени на Габрово градове или от съседни балкански страни) имат прекрасната възможност да покажат и други страни от репертоара си в художествената галерия „Христо Цокев”. Традиционно там звучи и кантатно-ораториална музика с участието на Габровския камерен оркестър, ръководен от Иван Стоянов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов