Диригент от Аржентина начело на оркестъра на МДТ за „Царицата на чардаша”

Велико Търново Лайф

12-10-2015, 15:01

Снимка:

МДТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Рамиро Ариста се очертава като един от водещите диригенти на своето поколение

Диригент от Аржентина застава начело на оркестъра на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“. Рамиро Ариста ще дирижира „Царицата на чардаша“ на 13 октомври. Спектакълът започва в 19:00ч. в голяма зала на Театъра. Само в рамките на седмица, аржентинецът репетира съвместно с оркестъра, за да постави прочутата музика на Имре Калман на търновска сцена. Поканата за специалното партньорство е от страна на директора на великотърновския театър Христофор Йонов.
Описан от руската преса като „страстен и енергичен“ и „в състояние да донесе музиката към живота“, Рамиро Ариста се очертава като един от водещите диригенти на своето поколение. След сензационния си дебют в Санктпетербургската филхармония през март 2010 г., той е работил в Ярославската филхармония, филхармония Тимишоара, Националния симфоничен оркестър на Република Молдова, Симфоничния оркестър на Венецуела и с Националния симфоничен оркестър на Боливия.
През 2015 г. Ариста дебютира с дългосрочно планирани ангажименти с Антофагаста симфония в Чили, Националните симфонии на Панама, Доминиканската република и Никарагуа. През януари 2016г. той ще направи своя дебют на „Джордже Енеску“ – Националната филхармония на Румъния.
Международната кариера на Рамиро Ариста е развита и обогатена със стажа в Мариинския театър по покана на Валерий Гергиев (2008-2009). От октомври 2009 г. той е главен диригент на Симфоничния оркестър на Пиура в Перу. Дирижира над 220 концерта със своя оркестър и изпълнява пълните симфонични цикли на Бетовен, Шуберт, Менделсон, Шуман, Чайковски и Брамс.
Творец, ангажиран с човечеството, обществото и неговите икономически, културни и образователни проблеми. Убеден, че музиката е инструмент за социално приобщаване и следователно достига до всички: богати и бедни страни, деца и възрастни хора, хора, лишени от свобода.
Роден в Буенос Айрес, с италиански произход, Рамиро е бил отдаден на музиката още в ранна възраст.
През изминалия театрален сезон, музикантите от оркестъра на МДТ „К.Кисимов“ имаха честта да бъдат дирижирани и от британския композитор Ронен Ниссан, отново по покана на Христофор Йонов. Прочутият британец постави във Велико Търново концерт с филмова музика, както и Коледен концерт с музика на Йохан Щраус, сред която и неизвестен валс на австрийския композитор.
 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)