ОИК - Велико Търново пак отказа да регистрира кандидат за съветник

Комисията иска от съда указания във втората част на диспозитива от неговото решение

Общинската избирателна комисия във Велико Търново на късно заседание в петък вечерта не регистрира независимия кандидат за общински съветник Милен Ангелов въпреки решението на Върховния административен съд, информира "24 часа". На 15 октомври ВАС обяви предишният им отказ да бъде регистриран като незаконосъобразен и даде 24 часа на ОИК да го впише сред кандидатите за вота.

Комисията иска от съда указания във втората част на диспозитива от неговото решение. А именно дали съдът императивно задължава членовете на ОИК да гласуват със "за" регистрацията на кандидата, въпреки закона и субективните си убеждения. Също така ОИК пита върховните магистрати при регистриране на лицето, под кой номер в бюлетината следва да бъде поставено, тъй като вече чрез жребий бяха определени поредните номера на партиите, коалициите и независимите кандидати в бюлетината.
"Това на практика дава предимство на определен кандидат за сметка на всички останали регистрирани кандидати за този вид избор, подали документите си в срок и представлява съществено нарушение на изборните правила", се казва в решението на ОИК - Велико Търново.

Милен Ангелов заяви, че ако изборите се проведат така, те най-вероятно ще бъдат касирани. Имало явен умисъл да го бавят и членовете на ОИК щели да отговарят пред прокуратурата, защото по смисъла на закона били длъжностни лица. Закани се, че незабавно ще уведоми съда, че решението, което е окончателно и не подлежи на обжалване, не е изпълнено.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов