60 литра маджун приготвиха за празника на захарната метла в Стрелец / снимки /

Мисия

18-10-2015, 09:19

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Гостите опитаха домашно приготвени палачинки, мекици и бухтички

Домашно приготвени палачинки, мекици и бухтички, подсладени с маджун опитаха гостите на ІІ Регионален празник на захарната метла, чийто домакин бе Стрелец.

Празникът бе организиран от НЧ „Заря-1900”, Клуб на пенсионера „Нов век” и със съдействието на Община Горна Оряховица. Целта на организаторите е да се възроди традицията за производство на маджун, да се издирят, съхранят и популяризират фолклорните традиции и обичаи от Горнооряховския край. За празника организаторите бяха сварили близо 60 литра маджун, който се приготвя от събраната суровина от 1 дка захарна метла. Някога в Стрелец имало обичай, който събирал хората есенно време в опушени от дим помещения. Там се варял маджунът, който навремето наричали „бедняшки мед”.

Правенето на маджун е ритуал, който е съществувал в селото още от турско робство. Когато не е имало захарна метла, маджунът се варял от дини и пъпеши. По-късно, когато семената на захарната метла били пренесени в селото и растението започнало да се отглежда, маджунът вече се приготвял от него, разказаха организаторите на празника. Процесът на приготвяне на „бедняшкия мед” е бавен и започва още със засяване на семената на захарната метла. Готовото растение се реже, изчиства се, а сокът му се изцежда със специални преси. Вари се, докато се сгъсти. Много е трудоемко, но пък е много сладко, разказват още майсторите на маджун.

През последните години този ритуал е позабравен. Това провокира и организаторите на празника, чрез пресъздаване на ритуала, гостите, макар и за кратко да се докоснат до домашния уют на отминалите дни.

Гости на празника на захарната метла бе заместник-кметът Деница Коева, Румяна Матеева, главен експерт по образование в дирекция „Хуманитарни дейности и международни връзки”.

За да подсилят автентичната атмосфера, на сцената в центъра на Стрелец излязоха самодейни състави от Общините Горна Оряховица, Полски Тръмбеш и Стражица. Най-много аплодисменти от публиката отнесоха децата от ЦДГ „Асен Разцветников” с. Драганово, които бяха и най-малките участници в празника.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)