Акад.Георги Чапкънов: Няма по-добро място за скулптурата на Алеко от Свищов

Велико Търново Лайф

19-10-2015, 11:10

Снимка:

община свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Представиха композицията „Крушата” пред свищовски интелектуалци

Скулптурната композиция на Алеко и неговия герой Бай Ганю, наречена „Круша“ представиха акад.Георги Чапкънов и арх. Станислав Константинов пред свищовски интелектуалци.
Срещата се състоя във фоайето на ПБЧ „Еленка и Кирил Д.Аврамови“, където гостите бяха посрещнати от домакина на събитието – председателят на читалищното настоятелство Пламен Александров. Сред присъстващите бяха дейци на изкуството и културата, както и почетни граждани на Свищов.
Именитият скулптор Чапкънов, който е автор и на паметника на дарителите в града ни,представи пред културните дейци на Свищов умален модел на скулптурата на видния ни съгражданин - Алеко, седнал на една маса с героя си Бай Ганю, който държи в ръката си круша. С този проект тандемът Чапкънов-Константинов първоначално спечели конкурса за паметник на Алеко Константинов в центъра на столицата, след което конкурсът бе анулиран от Столична община и бе обявен нов такъв, в който предпочитанията на журито са насочени към друг проект. Така творческият екип решава, че няма по-добро място за тази композиция от родния град на Щастливеца. Авторите на пластиката предлагат като най-подходящо място за излагането й Къщата-музей на Алеко Константинов, където скулптурата да посреща гостите на Свищов още пред портите й и да се превърне в нейна емблема.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов