В 129 секции ще гласуват жителите на Община Велико Търново

Животът

20-10-2015, 08:07

Снимка:

областна дирекция на МВР

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На три места ще има специално обособени секции за хора с увреждания

В 129 секции ще гласуват жителите на Община Велико Търново на изборите на 25 октомври. Образувана е и една подвижна секционна комисия. Тя ще е сборна и ще обслужва по домовете жители от няколко населени места, които предварително са подали заявка за това, съобщи председателят на ОИК Десислава Йонкова. По думите й най-вероятно ще бъдат разкрити и секции в ареста, в болнични заведения и в старческия дом, за които трябва да има минимум 10 гласоподаватели.

На три места на територията на Община Велико Търново ще има специално обособени секции за хора с увредено зрение или със затруднения в придвижването в изборния ден. Те се намират в главното фоайе на ДКС “В. Левски”, откъм ул. “Краков”,  на първия етаж в ОУ "Д-р Петър Берон" в Дебелец и на първия етаж в ОУ "Христо Смирненски" в Самоводене. Пред тези секции ще има обозначителни знаци. Във всички останали секции на територията на Община Велико Търново има достъпна среда за хората с увреждания, посочват от ОИК.

В рамките на изборния ден ще работи телефон, на който ще се подават заявки за оказване на помощ на избиратели за гр.Велико Търново - 062/619 119. Транспортирането на хората с увредено зрение или със затруднения в придвижването ще се извършва с микробус снабден с платформа и място за инвалидна количка.

На 25 октомври ще се проведат местни избори и национален референдум. За двата вида избор ще има различни избирателни списъци, поясни Йонкова. Избирателите във Вeлико Търново ще гласуват с три бюлетини – за кмет, за общински съвет и за национален референдум. Жителите в населените места ще подават четири бюлетини, като допълнителната е за избор на кмет на съответното селище.

Х и V са знаците, с които се посочва предпочитаният кандидат в съответното квадратче, а преференциалният вот за съветници се отбелязва в кръгчето. В плик се поставя само бюлетината за референдума, а останалите се прегъват, така че да се запази тайната на вота, и се пускат в урната.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов