За Хелуин – всички маскирани получават презервативи от Клуб К7 – Велико Търново

Животът

31-10-2015, 07:13

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инициативата е част от дейностите на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“

Стотици презервативи ще бъдат раздадени във Велико Търново по случай Хелоуин тази година. По традиция на празника децата обличат страшни костюми и обикалят улици и къщи, за да прогонят злите духове. В знак на благодарност хората им се отплащат с почерпка под формата на всякакви лакомства.

За всички, облекли костюми в нощта на 31 октомври, доброволците на Клуб К7 – Велико Търново са подготвили презервативи и послания, специално опаковани като шарени бонбони. Почерпката си гражданите и гостите на старата столица ще могат да получат в някои от най-посещаваните заведения в града. Инициативата е част от дейностите на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ и цели повишаване нивото на информираност на младите хора спрямо сексуалното и репродуктивно здраве. Във Велико Търново дейностите по програмата се реализират от доброволческия Клуб К7 – Велико Търново към Център „Амалипе“.

90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България са се инфектирали по сексуален път. Това сочат данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването към 25 юли 2015 г. От началото на тази година са открити нови 126 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са официално 2 169 лица.

В  последните години  се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от броя на жените. И през тази година три четвърти от новите случаи са мъже, а една четвърт – жени. Според пътя на инфектиране 36% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 52% – при хомо/бисексуален контакт, а 12%  – при инжекционна употреба на наркотици. Важно е да се отбележи, че продължава да намалява процентът на ХИВ–позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици. Близо 34% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години.

Географското разпространение сочи, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите градски райони като София – 49 лица, областите Пловдив – 20 лица, Варна - 12 лица, Пазарджик – 6 лица, Бургас- 5 лица, Велико Търново и Враца – по 4  лица, Плевен, Габрово, Добрич, Монтана и Русе – по 3 лица.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов