Тайнствен кинжал показва Историческият музей във Велико Търново

Дарението е постъпило чрез анонимен българин, живеещ във Великобритания

С изложба "Заедно да съхраним историческата памет" Регионалният исторически музей във Велико Търново ще отбележи Деня на народните будители, съобщава в."24 часа". Експозицията в музей "Възраждане и Учредително събрание" ще бъде открита в понеделник и ще остане един месец. В изложбата, освен даренията за тази година, са включени предоставени на музея предмети, конфискувани в полза на държавата и артефакти от последните археологически проучвания.

Едно от най-атрактивните дарения е постъпило чрез анонимен българин, живеещ във Великобритания. То включва кинжал с кания, два ордена на масонската ложа Сент Джордж патент 900, британска армейска барета, ръкавици, военна торба и придружително писмо. От него става ясно, че дарителят е член на "Орден на Мармадюк Тенант на Кралското висше Масонство". Изключително любопитна е историята около кинжала, за който се твърди, че е дарен от цар Борис III през 1940 г. на неизвестен британски офицер. След смъртта на офицера  верни на Симеон II хора го пазят до 2005 г., след което го изнасят във Великобритания. Твърде загадъчните и неизяснени факти около дарението поставят много въпроси, на които музейните експерти тепърва ще отговорят.

Сред интересните постъпления в музея са иконата на Св. Сава Сръбски, дарена от сръбския ювелир Горан Ристович-Покимица, дарен от Георги Василев и Иван Митев печат, който е поставян на всички документи, грамоти и награди на Националния исторически преглед на българската драма и театър "Поглед към вековете", създаден от патрона на търновския театър Константин Кисимов и провеждал се в продължение на 20 години, лични вещи на българи, емигрирали в САЩ и работили в заводите на "Форд" и др.

През тази година музеят е получил над 100 дарения. Това са етнографски материали, исторически предмети, оръжие, научна литература и материална подкрепа от над 46 частни лица и институции, уточняват музейните специалисти.

В изложбата "Заедно да съхраним историческата памет" са включени и 25 предмета, конфискувани в полза на държавата и предоставени на музея от Окръжен съд-Велико Търново. Сред тях най-интересни са бронзова фигурка, бронзови фибули и керамична фигура от римската епоха и средновековна желязна бойна брадва.

За Деня на народните будители са експонирани и артефакти, открити при археологическите проучвания този сезон на селищнате могила при с. Петко Каравелово и край с. Хотница, в Никополис ад Иструм и при проучванията на средновековната църква в квартал "Френхисар" под Царевец.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов