Гербът на Габрово отбелязва юбилей

Новините

31-10-2015, 18:00

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Забраниха на независим кандидат-кмет да използва герба на Кочериново

Навърши 80 години

На 28 септември гербът на Габрово навърши 80 години- време, в което официалният символ има какво да разкаже. През 1934 година Габровският общински съвет решава да обяви конкурс за изработване на герб на града. Специална комисия подготвя проект-програма за провеждане на конкурса. През ноември същата година проектът е готов и изпратен за мнение и съгласуване на Съюза на габровските промишленици, на директора на Априловската гимназия и на Местния занаятчийски комитет. На 20 ноември 1934 г. Съюзът на габровските промишленици изпраща писмо, което може да прочете във вестник "100 вести" днес.

Изданието информира, че поетът Димитър Горсов е отличен с Априловската награда за цялостно творчество на Община Габрово и получи статуетка и грамота на тържествена церемония снощи в Хоровата зала на НЧ „Априлов-Палаузов 1861”.

Димитър Горсов е роден през 1939 г. в с. Долна Липница, област Великотърновска. Дълги години е работил като редактор в литературно-художествения алманах „Зорница“ в Габрово. Член е на Съюза на българските писатели. Стихове започва да пише като гимназист. Оттогава датират и първите му публикации в национални и регионални издания. Автор е на множество стихосбирки.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов