Национален фестивал на старата градска песен ще се проведе в Свищов

Фестивалът е с конкурсен характер и се провежда в рамките на два дни

 Традиционният национален фестивал на старата градска песен "Георги Бейков" ще се проведе в Свищов днес и утре, информира от крайдунавската община. Той се организира от местната администрация със съдействието на Първо българско народно читалище “Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856” и е под патронажа на кмета на Община Свищов. В 12.00 часа днес ще бъде представена специална фестивална програма на участниците. След това в 16.30 часа ще бъдат излъчени видеозаписи и видеоклипове с участието на Георги Бейков. В 18.00 часа ще бъдат обявени резултатите и победителите ще бъдат наградени. След това лауреатите ще изнесат концерт, с който ще закрият фестивала. Всички събития ще се проведа в Първо българско народно читалище “Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856”.

Първият фестивал на старата градска песен се провежда през 2005 година (на 1 и 2 юли) под надслов „С песен при Алеко”. Събитието има конкурсен характер. През 2008 година (на 9 и 10 октомври) Фестивалът няма конкурсен характер и организаторите го обявяват като празник на старата градска песен. През 2011 година (14-15 октомври) се провежда второто издание на Фестивала, отново с конкурсен характер. Вече с името на Георги Бейков през 2013 година (25-26 октомври) се провежда Третият фестивал.

През тази година ще се състои четвъртият фестивал на старата градска песен „Георги Бейков”. Целта на този музикален форум е да даде възможност за изява на групите за стари градски песни от цялата страна, да възроди и обогати градската песенна традиция, както и да достави удоволствие на ценителите на песента – както на изпълнителите, така и на публиката. Фестивалът е с конкурсен характер и се провежда в рамките на два дни. Изпълнителите са оценявани от жури, съставено от професионалисти. Наградите са с поощрителен характер. Има и специална награда на семейството на певеца Георги Бейков.

През тази година заявка за участие са дали 37 състава, 9 дуета и 9 индивидуални изпълнители от Свищов и прилежащите към Община Свищов – Царевец, Козловец, Вардим, а също от градовете Белене, Дебелец, Велико Търново, Павликени, Полски Тръмбеш, Русе, както и от по-отдалечените София, Плевен, Пловдив, Дряново, Балчик.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов